Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja primjenjivat će Smjernice o kolektivnom pregovaranju za samozaposlene!

Glavne prepreke u bilo kakvim pregovorima o radnim uvjetima samozaposlenih osoba bez zaposlenika i njihovih poslodavaca su:

  1. Samozaposlene osobe ne smatraju se radnicima nego poduzetnicima
  2. Prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja strogo su zabranjeni sporazumi poduzetnika koji bi mogli narušiti tržišno natjecanje (čl.8 ZZTN-a).

No, Europska komisija izdala je Smjernice za primjenu prava Unije o tržišnom natjecanju na kolektivne ugovore u pogledu uvjeta rada samozaposlenih osoba bez zaposlenika i njima otvorila vrata samozaposlenima da krenu u pregovore oko kolektivnih ugovora s poslodavcima.

Smjernice nisu obvezujuće i njima se utvrđuju načela koja Europska komisija koristi pri izradi novih inicijativa, prijedloga, primjeni i ocjeni postojećih propisa u svrhu bolje regulative.

Kako bi dobili jasno tumačenje Smjernica, Sindikat novinara Hrvatske, zajedno sa Hrvatskim društvom filmskih djelatnika, Sindikatom obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, Hrvatskim društvom audiovizualnih prevoditelja, Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela i Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju,  postavio je pitanje Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja hoće li se u svojoj praksi zaštite tržišnog natjecanja voditi Smjernicama?

Evo što su nam, među ostalim, odgovorili:

“Konkretno, predmetnim Smjernicama utvrđuju se načela na temelju kojih se u skladu s člankom 101. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (čl. 8. ZZTN-a), ocjenjuju sporazumi među poduzetnicima, odluke udruženja poduzetnika i usklađeno djelovanje (pod zajedničkim nazivom „sporazumi”) sklopljeni kao rezultat kolektivnih pregovora između samozaposlenih osoba bez zaposlenika i jednog ili nekoliko poduzetnika („jedna ili više drugih ugovornih strana”) u pogledu uvjeta rada samozaposlenih osoba bez zaposlenika.

Stoga, AZTN će na odgovarajući način koristiti Smjernice u provedbi ZZTN-a.”

Ovo je važna vijest za sve one samozaposlene osobe bez zaposlenika jer im otvara mogućnost kolektivnog pregovaranja s poslodavcima. Važno je i napomenuti da se u Smjernicama pojašnjavaju okolnosti u kojima određene samozaposlene osobe bez zaposlenika mogu kolektivno pregovarati kako bi poboljšale radne uvjete bez kršenja pravila Unije o tržišnom natjecanju.

Tako se pojašnjava:

  1. Pravo tržišnog natjecanja ne primjenjuje se na samozaposlene osobe bez zaposlenika koje se nalaze u situaciji usporedivoj sa situacijom radnika. To su, među ostalim, samozaposlene osobe bez zaposlenika koje: pružaju usluge isključivo ili pretežito jednom poduzetniku;  rade usporedno s radnicima ili pružaju usluge digitalnoj platformi za rad ili putem nje.
  2. Komisija neće provoditi pravila Unije o tržišnom natjecanju protiv kolektivnih ugovora samozaposlenih osoba bez zaposlenika koje su u podređenom pregovaračkom položaju. To je primjerice slučaj kada se samozaposlene osobe bez zaposlenika suočavaju s neravnotežom u pregovaračkoj moći zbog pregovora s gospodarski jačim poduzećima ili kada kolektivno pregovaraju u skladu s nacionalnim zakonodavstvom ili zakonodavstvom Unije.

Upravo u ovakvim situacijama nalaze se svi samozaposleni novinari, glumci, scenaristi, producenti, prevoditelji… Primjena Smjernica svakako je pozitivan korak naprijed prema poboljšanju radničkih prava samozaposlenih bez zaposlenika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!