Radiš u medijima? Podijeli s nama svoja iskustva uslijed krize uzrokovane koronavirusom!

Osim što su, kao i ostatak opće populacije, zdravstveno ugroženi koronavirusom – novinskim institucijama, a uz njih i svim ostalim medijskim radnicima te više ili manje srodnim djelatnostima u kulturi i umjetnosti, izravno je ugrožena egzistencija.

Želimo čuti iskustva svih vas koji pritisak tekuće zdravstveno-ekonomske krize na medijsku i kulturnu industriju osjećate na svojim ramenima!

Nedavna globalna ekonomska kriza i tehnološke promjene komunikacijske sfere nedvojbeno su narušile likvidnost komercijalnih medija. No s obzirom da sada možemo očekivati dodatan pad oglašivačkih prihoda medijskih kuća, koji ionako sve više završavaju u rukama globalnih digitalnih kompanija, postojećim prijetnjama medijskim radnicima pridružuju se nove.

U uvjetima zdravstvene krize, rad novinara važniji je nego ikad prije

Scenariji interventnih otpuštanja i snižavanja plaća zbog krize uzrokovane koronavirusom te otkazivanja suradnje vanjskim suradnicima, odnosno freelancerima i slobodnim novinarima, samo su neke od njih.

Uz neprofitne medije, ionako bez stalnih prihoda, osuđene na projektno preživljavanje, posebno je pogođena i domaća nezavisna kulturna scena, prije svega izvedbene umjetnosti kojima je onemogućen rad. Samostalni umjetnici, ali i brojni honorarni radnici o kojima kulturni sektor u mnogočemu ovisi, ostali su preko noći prepušteni sami sebi, bez ikakvih izvora prihoda.

Inicijative za digitalnu distribuciju kulturnih sadržaja ponekad i donekle pružaju utjehu, no ne smijemo zaboraviti da je u izvedbenim umjetnostima teško nadomjestiti izvedbu uživo.

Covid 19: Vlade moraju osigurati slobodan protok informacija

Novinari, prodavačice na kioscima, fotoreporteri, snimatelji, grafički urednici, glazbenici, glumci, producenti, pisci, plesači, redatelji, radnici u tiskarama, vozači u televizijskim produkcijama, informatičari i svi drugi u medijskom i kulturnom sektoru koji su pogođeni ovom krizom – ima nas na tisuće u ovoj ionako ugroženoj zajednici, povežimo se i podijelimo svoja iskustva.

Svoje priloge, tekstove, videosnimke, fotografije… šaljite na sindikatnovinarahr@gmail.com , a mi ćemo ih ovdje objavljivati brzinom koju nam volonterski urednički kapaciteti omoguće.

Hvala!

Samo hrabro i solidarno!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!