Potpredsjednica EK-a Vera Jourova: Pritisnite svoje vlade za posebnu državnu pomoć

Kako bi odgovorili na izazove pandemije COVID-19, predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård, direktorica EFJ-a Renate Schroeder i generalni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez održali su online sastanak s potpredsjednicom Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věrom Jourovom.

Vodstvo EFJ-a na sastanku je izrazilo veliku zabrinutost zbog hitnih mjera protiv slobode tiska koje su poduzele brojne europske države, počevši od Mađarske.

COVID-19 rađa globalnu krizu za slobodu novinarstva. Dok se suočavamo s ovom pandemijom europskim građanima trebaju profesionalni, ekonomski osigurani novinari više nego ikad prije. Stav EFJ-a koji je iznesen na sastanku jest da bi EU trebala djelovati i poticati svoje države članice na djelovanje.

Dezinformacije

Po pitanju dezinformacija, čelnici EFJ-a istaknuli su da su profesionalno novinarstvo, etično novinarstvo, medijska pismenost i transparentnost najbolji protuotrov za dezinformacije.

Vjerodostojan EU plan za borbu protiv dezinformacija mora nužno objediniti ove četiri dimenzije:

  • Podrška profesionalnom novinarstvu
  • Samoregulatorna tijela (vijeća za tisak) u svakoj europskoj zemlji
  • Bavljenje medijskom i informacijskom pismenošću
  • Snažne politike o transparentnosti i pristupu informacijama

Financijska podrška

EFJ je pozvao i Europsku uniju da ekonomski podrži medijski sektor, kao vitalni sektor za demokraciju. Gospođi Jourovi vodstvo EFJ-a istaknulo je da EU mora natjerati svaku svoju državu članicu da bez odgađanja pokrene plan oporavka u medijima. Umjesto smanjenja poreza na dobit ili smanjenja socijalne sigurnosti i otkupa dionica, potrebne su nam ciljane mjere koje će staviti više novinara na teren.

EU i nacionalni planovi za oporavak medija trebaju uključivati:

  • Povećanje nacionalnog financiranja javnih medija
  • Izravna financijska potpora za dnevne i tjedne medije (izravne, hitne subvencije za financiranje poslova u redakcijama komercijalnih lokalnih medija, odgoda plaćanja postojećih kredita ili ponuda zajmova bez kamata, porezne olakšice na plaće novinara, porezne olakšice za kućanstva koja imaju pretplate na lokalne medije, povećana reklama javnih službi zemalja članica ili Europske unije u lokalnim medijima).
  • Subvencije koje bi dijelilo ​​neovisno tijelo uzimajući u obzir objektivne kriterije (demonstrirani gubitak prihoda od oglašavanja, ugroženi neovisni lokalni mediji)
  • Prijedlog EFJ-a su i EU i Nacionalni fondovi za inovacije u vijestima koji bi bili podrška, putem neovisnog tijela koje uključuje i strukovne novinarske organizacije, novim pristupima prikupljanja vijesti, posebno na lokalnoj razini. Neovisno tijelo bilo bi zaduženo za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku neovisnom istraživačkom novinarstvu baziranom na lokalnoj zajdnici kao i za inovacije i novinarske start-upove. Ta se sredstva mogu namaknuti kroz mali porez (2%) na ciljane mrežne oglase na mrežnim platformama.
  • Vaučeri za pretplatu na tiskane ili internetske medije koji bi bili ponuđeni svim građanima EU u dobi od 18 i 19 godina.

 

Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova obećala je vodstvu EFJ-a da će prenijeti zahtjeve i zakazala novi sastanak za dva tjedna. U međuvremenu, pozvala je sve nacionalne novinarske organizacije da pritisnu svoje vlade za posebnu državnu pomoć. Zajamčila je da se Europska komisija ni pod kojim uvjetima neće usprotiviti davanju takve pomoći.

EFJ zna da su neki mediji već dobili izravnu pomoć (osobito u Italiji i na Malti) pa mole sve članice da podijele informacije o tome s Tajništvom EFJ-a kako bi ih mogli dalje prenijeti svim povezanim društvima. To bi bio čin solidarnosti, poručuje vodstvo EFJ.

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo proslijedilo je prijedloge koje smo poslali ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek EFJ-u i u stalnom smo kontaktu s njima.

Slobodni protok informacija

Vodstvo EFJ-a prenijelo je potpredsjednici Komisije i stav kako je i u ovim kriznim vremenima jasno da i novinarstvo spada pod vitalne i ključne profesije.

Pozvali su sve da prate i objave EFJ-a posvećene posljedicama pandemije novoog koronavirusa.

Dok čekamo novi sastanak i konkretne mjere pomoći novinarstvu na razini Europske unije podsjećamo na postojeće mjere pomoći za novinare u Hrvatskoj.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!