Ostanite doma, ima tko će vam javiti vam sve o pandemiji COVID-19

U vrijeme krize posebno se jasno vidi koliko je novinarstvo vrijedno u pružanju vitalnih informacija zajednicama. Gdje su hitne službe, tu su i novinarke i novinari koji izvještavaju o njihovom radu i ljudima donose informacije bitne za funkcioniranje njihovih života.

Tako je i u vrijeme pandemije novog koronavirusa. Dok i sami poručujemo da ostanete doma, brojne novinarke, novinari, snimatelji, fotoreporteri, ton majstori svaki dan izlaze na teren vođeni jednim, jedinim interesom – interesom javnosti za pravodobnim, točnim i poštenim izvještavanjem.

Ponosni smo na sve naše kolegice i kolege, a kako bi im to pokazali zamolili smo ih da nam šalju svoje fotografije s terena. U samo nekoliko dana primili smo brojne fotografije, a pozivamo ovim putem i ostale da se uključe u ovu našu akciju.

I dok naše kolegice i kolege vrijedno rade i podređuju vlastitu sigurnost i zdravlje kako bi vam donijeli točne i provjerene informacije, mi radimo na zaštiti radnih prava, o  pokušajima suspenzije radničkih prava izvijestili smo kolege u Europskoj federaciji novinara.

Posebno smo, zajedno s HND-om, zabrinuti jer mjere koje Vlada predlaže za ublažavanje posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa ne obuhvaćaju – medije! Podsjećamo da je nakon posljednje krize (od 2008. godine) broj zaposlenih novinarki i novinara gotovo prepolovljen te smo vjerovali da će Vlada, svjesna toga, predložiti mjere kojima će se zaštititi ljudi čija se važnost pokazuje upravo u ovim teškim vremenima.

Dok čekamo konkretan prijedlog Ministarstva kulture do nas dolaze zabrinjavajuće informacije o smanjenju radnih prava i plaća novinarki i novinara u pojedinim medijima, najavama otkazivanja suradnje honorarnim suradnicima.

Stoga pozivamo sve kojima se to dogodilo da nam se jave jer nećemo dopustiti da poslodavci jednostrano, dok naše kolegice i kolege riskiraju vlastito zdravlje, smanjuju njihova prava ili ih tjeraju na ulicu.

Znamo se boriti za druge jer smo novinari i to nam je posao, ali ćemo pokazati da se itekako znamo boriti i za sebe!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031