Nastavljamo borbu za slobodno i pošteno novinarstvo

Prošli tjedan u Den Haagu na Godišnjoj skupštini Europske federacije novinara predsjednica EFJ-a i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever u uvodnom je govoru istaknula najveće izazove s kojima se novinarstvo, novinari i medijske radnice i radnici susreću.

Govor prenosimo u cijelosti uz poruku da ćemo i dalje biti borbeni i solidarni kada je u pitanju očuvanje novinarstva.

Hvala vam na lijepim riječima podrške, dobrodošlice i gostoprimstva.

Dragi moji prijatelji i kolege,

Nažalost, naš novinarski posao je postao takav da, unatoč zadovoljstvu susreta i nadi da ćemo ova dva dana razgovarati i uspješno raditi na jačanju novinarstva, moram započeti s tužnom viješću iz Ukrajine. Jedan od nas je otišao; naš kolega Arman Soldin, 32-godišnji francuski novinar rođen u Sarajevu, ubijen je dok je izvještavao na ratnom području istočne Ukrajine. Pozivam vas da odate počast Armanu i svim novinarima koji su riskirali svoje živote od početka sukoba, kao i svim novinarima koji su ubijeni u Europi radeći svoj posao. Prošle godine njih 13, a ove godine živote su izgubili Arman i još dvojica. Odajemo im počast minutom šutnje. Počivali u miru.

Iza mene je moja prva godina na čelu naše organizacije; bilo je složeno i izazovno, ali zahvaljujući vašoj podršci, obilježena je mnogim akcijama i aktivnostima podrške novinarima diljem Europe.

Zaštita sigurnosti novinara naš je prioritet. U 2022. godini Brzi odgovor na slobodu medija zabilježio je 415 dojava u državama članicama EU-a. U svim zemljama imamo slučajeve cenzure, špijuniranja novinara, online zlostavljanja i fizičkih napada, SLAPP-ovi su još uvijek u porastu, a novinare se procesuira i optužuje.

Tijekom protekle godine, radeći s vama, upoznala sam ljude koji stoje iza statistike i brojki. Susrela sam ljude koji su postali mete, koji su se odlučili posvetiti borbi za istinito i točno novinarstvo zato što su novinari.

Naša organizacija podupire te ljude i pomaže im. I zbog toga sam ponosna. Projekti koje radimo zajedno, svakodnevni napori i suradnja kolega u uredu u Bruxellesu s ljudima na terenu, naše rasprave, trud naših profesionalnih grupa, naše strateško zagovaranje i suradnja s drugim medijskim organizacijama prava su vrijednost našeg rada.

Prije nekoliko tjedana, na sastanku GENDEG-a, naša ukrajinska kolegica Lina Kuschch pokazala nam je kako zapravo izgleda jedan od naših šest centara solidarnosti. Vidjela sam da svakom novinaru na terenu u našem centru solidarnosti pružamo konkretnu i dragocjenu pomoć. Slušamo, razgovaramo i surađujemo s novinarima i njihovim sindikatima i udrugama od Grčke i Turske do Švedske i Estonije.

Ovih dana vidimo koliko je to važno u zemljama poput Srbije. Sutra se očekuju novi veliki prosvjedi nakon tragičnih ubojstava koja su se dogodila prošlog tjedna. Najkritičniji zahtjevi odnose se na medije i regulatorno tijelo jer neetični i neprofesionalni mediji, koji se u Srbiji sufinanciraju javnim novcem, mogu zatrovati cijelo društvo i imati poguban učinak. To nam pokazuje zašto je naša borba za etično, profesionalno, kvalitetno i odgovorno novinarstvo važna. I zašto je ovu bitku potrebno voditi u suradnji sa svima vama. Vi nas svojim iskustvom i znanjem činite jačima i nadam se da će naša podrška ojačati vaš rad.

Važnost zajedničkog rada vidljiva je i u još jednom našem prioritetu: strateškom zagovaranju. Priprema i rad na dokumentima i zakonima koji uređuju naša medijska okruženja od europske do nacionalne razine. EMFA je prošle godine bila središnja tema, a naša direktorica Renate Schroeder, koja predloženi dokument poznaje do zadnjeg zareza, pripremila je s medijskim stručnjacima razne dobre amandmane. Poslali smo svoj prijedlog za jačanje ovog akta i nastavljamo se zalagati da političari ne oslabe prijedlog, već da, naprotiv, s našim amandmanima usvoje jak i čvrst europski akt o slobodi medija.

Bez snažnog odgovora Europe i svih njezinih članica na nacionalnoj razini, medijsko zarobljavanje i kršenje novinarskih sloboda nastavit će se širiti i prijetiti održivosti slobodnih medija i demokracije. Zato je EMFA bitna. Prihvaćanjem naših amandmana ojačana EMFA može pridonijeti obrani novinarstva kao javnog dobra.

Međutim, borba se nastavlja i pozivamo vas na suradnju na ovom i drugim važnim dokumentima kao što su SLAPP direktiva i preporuke, vladavina prava i sve druge inicijative.

Kako bismo vam pomogli u ovim aktivnostima, naš tim u uredu u Bruxellesu uvijek je dostupan i doprinosi vašem radu na nacionalnoj razini.

Završit ću s onim s čime sam započela: zaštita sigurnosti novinara. Prije nekoliko dana, na završnoj konferenciji projekta Safety4journalists, predstavili smo naš alat za procjenu rizika osmišljen kako bi novinarima i medijskim djelatnicima pomogao da se bolje pripreme za rizične zadatke.

Ovo je alat koji će pomoći meni, koji će pomoći vama, koji će pomoći vašim članovima i koji će pomoći svim novinarima kada izađu na teren i izvještavaju u situacijama kada im je ugrožena sigurnost ili čak život. To je ono što je EFJ uspješno radio i nastavit će raditi: pronaći načine pomoći kolegama u svim krajevima Europe u njihovom svakodnevnom novinarskom radu, kako konkretizirati pomoć i zadovoljiti vaše zahtjeve i potrebe.

Proteklu godinu obilježili su solidarnost, suradnja i podrška zajedničkom cilju: zaštiti i jačanju neovisnog i profesionalnog rada novinara, te zaštiti njihovih profesionalnih i radnih prava.

Vjerujem da će nam ova dva dana omogućiti da nastavimo u tom smjeru i želim nam uspješan rad.

Maja Sever, predsjednica EFJ-a, Den Haag, 11.5.2023.

Foto: EFJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!