Novi nezaobilazni alat EFJ-a za sve novinarke i novinare!

Povodom Svjetskog dana slobode medija, Europska federacija novinara (EFJ) pokrenula je svoj alat za procjenu rizika osmišljen kako bi novinarima i medijskim djelatnicima pomogao da se bolje pripreme za riskantne zadatke.

Platforma safety4journalists.org predstavljena je 3. svibnja u Bruxellesu tijekom završne konferencije projekta Safety4Journalists.

Web stranicu razvili su stručnjaci za sigurnost s iskustvom u obuci novinara, medijskih djelatnika i medijskih menadžera. Novinari koji ispune anketu dobit će prilagođene savjete kako bi ublažili rizike s kojima bi se mogli suočiti tijekom određenog zadatka, zajedno s mehanizmima brzog odgovora. Također su u mogućnosti vizualizirati te rizike i preuzeti predloške (osobni pro-forma, analiza cijene troškova, planovi putovanja, komunikacijski planovi itd.).

Priručnik o sigurnosti nudi daljnje detaljne informacije o širokom rasponu tema, kao što su planiranje prije zadatka, deeskalacija, sukobi i demonstracije, zdravstvene i medicinske katastrofe ili uznemiravanje na radnom mjestu.

Osim alata i priručnika, moduli obuke o procjeni rizika, rodnoj sigurnosti, samodostatnosti slobodnih profesija, digitalnim rizicima i demonstracije uskoro će biti objavljeni na web stranici. Nadopunjujući alat za procjenu rizika, mrežni moduli pružit će detaljne smjernice o zdravstvenim i sigurnosnim situacijama na radnom mjestu.

“To je prvi korak u dugom razvojnom procesu. Novinari moraju biti proaktivni, a ne reaktivni. Ova je platforma namijenjena novinarima koji žele izgraditi svoje osobne sposobnosti za procjenu rizika povezanih s njihovim zadacima. Naša je namjera pružiti im prilagođene praktične alate za ublažavanje ovih rizika,” rekao je stručnjak za sigurnost EFJ-a Adrien Collin.

Stručnjak za medijsku sigurnost David Bevan, koji je pridonio razvoju platforme, dodao je: „Kako novinari mogu učinkovito djelovati na terenu bez mjera ublažavanja? Ne mogu: ako ne planiraju, pripremaju se na neuspjeh. Mogu se pouzdati u sreću, u to da će netko intervenirati, ali moraju sami stvarati rješenja. Ovaj alat će vam pomoći da ih pronađete.”

Platforma je razvijena u sklopu projekta Safety4journalist koji je dobio financijsku potporu Europske komisije, a jedna od radionica održana je i u Zagrebu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!