Zoran Pehar novi član EFJ-ove Ekspertne grupe za freelancere

Naš član Zoran Pehar pridružio se Ekspertnoj grupi za freelancere pri Europskoj federaciji novinara!

Zoran Pehar više od 14 godina radio je kao televizijski i web novinar na Hrvatskoj radioteleviziji, Novoj TV i N1. Odnedavno je slobodni novinar (freelancer).

Kako je uz novinarski posao, aktivan i u SNH logična je bila današnja odluka Upravnog odbora Europske federacije novinara da postane novi član Ekspertne grupe za freelancere.

Ugovori i honorari, obuka, autorska prava i profesionalni standardi ključna su pitanja za sve veću – i sve nesigurniju – zajednicu slobodnih novinara. Zato EFJ i njegove podružnice istražuju inovativne modele financiranja koji slobodnim novinarima mogu dati nove mogućnosti rada u medijima.

Fokus FREG-a (Freelance Expert Group) u sljedećem razdoblju temelji se na radnom programu EFJ-a:

– kolektivno pregovaranje za sve, uključujući slobodnjake
– osigurati da pravo tržišnog natjecanja ne potkopava pravo na kolektivno pregovaranje
– organiziranje i obuka za slobodnjake, uključujući sigurnost

“Počašćen sam odlukom Upravnog odbora EFJ-a i vrlo ću se rado aktivno uključiti u rad FREG-a. Ovo je izvrsna prilika da ojačamo borbu za prava freelancera u Hrvatskoj.

Nikada nije bilo lako i jednostavno biti novinar, ali nikada ni novinari nisu oko toga kukali nego su bili uporni i tvrdoglavi. Takav ću i ja biti kada je riječ o borbi za bolje uvjete rada i održavanje visoke razine profesionalnosti u našem novinarskom radu”, poručio je novi član FREG-a Zoran Pehar i dodao kako mu se svi koji imaju problem ili se žele aktivno uključiti u rad EFJ-a i SNH mogu u svakom trenutku obratiti na zoranpehar@gmail.com.

S njegovim imenovanjem u FREG, Hrvatska sada ima tri predstavnika u Ekspertnim grupama EFJ-a!

Valentina Wiesner, predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava i novinarka Večernjeg lista članica je Ekspertne grupe za autorska prava. Dugogodišnja HRT-ova novinarka Sanja Mikleušević Pavić članica je Ekspertne grupe za javne radiotelevizijske servise. Aktualna predsjednica EFJ-a Maja Sever do izbora je bila aktivna članica Ekspertne grupe za radna prava.

Svima želimo puno sreće i elana u daljnjem radu i borbi za radna prava i visoke profesionalne standarde naše struke.

Foto: Petra Ivšić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!