Ženski štrajk u Švicarskoj

“Nema žena, nema vijesti – više žena, više vijesti”.

foto: Twitter / medienfrauenstreik

U Švicarskoj danas počinje štrajk u kojem se traže bolji uvjeti rada za žene, uključujući medijski sektor, javlja Europska federacija novinara (EFJ), koja zajedno sa Međunarodnom federacijom novinara (IFJ), daje punu podršku švicarskim sindikatima Syndicom i Impressum i njihovim članicama i članovima.

Četiri godine nakon prvog nacionalnog feminističkog štrajka 2019. godine, podsjeća EFJ, žene i dalje traže bolju zaštitu od uznemiravanja, više žena na odgovornim pozicijama i novinarstvo bez seksizma i rasizma.

“Nema žena, nema vijesti – više žena, više vijesti” – slogan je s kojim švicarski novinarski sindikati izlaze na ulice kako bi pojačali zahtjeve po pitanjima koja su se neznatno promijenila od 2019. godine.

Njihovi zahtjevi uključuju bolju zaštitu od uznemiravanja, jednaku plaću, balans između posla, obitelji i mentalnog zdravlja, žene na odgovornim pozicijama, više raznolikosti u medijima, traže također da nema seksizma, niti rasizma.

EFJ prenosi da švicarske redakcije nisu imune na mizoginiju te navodi da brojke pokazuju kako novinarke i dalje zarađuju manje od svojih muških kolega, muškarci su i dalje zaduženi za određene vijesti, žene i dalje doživljavaju više uznemiravanja na radnom mjestu, na terenu i na internetu, a profesiju mnogi i dalje vide kao nespojivu sa željom da se zasnuje obitlj, što rezultira time da mnoge žene odlaze u druge profesije.

Za Melinu Schröter, regionalnu tajnicu medijskog sektora u Syndicomu, nedavni napredak nije dovoljan.

“Od 2019. godine, prethodnog velikog feminističkog štrajka, nekoliko koraka se pomaknulo u švicarskim medijima. Mnoge medijske profesionalke javno su osudile uznemiravanje, mačo kulturu i mobing koji su rasprostranjeni u uredničkim odjelima. Bilo je nekoliko pomaka, kao što je veći broj žena na visokim pozicijama, eksterne strukture za prijavljivanje slučajeva uznemiravanja u određenim medijima i češća upotreba termina feminicid, a ne zločin iz strasti. Uprkos ovim skromnim naprecima, potrebno je napraviti velike korake ka većoj jednakosti”, izjavila je.

U priopćenju objavljenom 13. lipnja, Vijeće za ravnopravnost IFJ- a izrazilo je zabrinutost zbog smanjivanja prava žena širom svijeta i ponovilo hitnu potrebu da se “preduzmu konkretni koraci za okončanje seksizma i rasizma”. Predsjednica Vijeća za ravnopravnost spolova María Ángeles Samperio rekla je da bez jednakosti između muškaraca i žena ne može biti pravde ni demokracije. Dodaje da se to odnosi i na situaciju novinarki koje prečesto i dalje rade u nesigurnijim uslovima od muškaraca.

“Moramo promijeniti ovu dinamiku, ne samo da ojačamo jednakost u redakcijama, već i da ponudimo inkluzivniji medijski diskurs u korist žena i bez rasizma”, rekla je.

EFJ i njegova Ekspertna grupa za rod i različitost (GENDEG) također su uputili podršku sindikatima i svim novinarima koji štrajkuju u borbi za ravnopravnost.

“U 2023. više ne možemo prihvatiti rodne nejednakosti u redakcijama. Ustajemo sa švicarskim novinarkama u borbi za njihova prava i napredovanju ka stvarnoj jednakosti u medijima. 14. lipnja pozivamo sve europske novinarke i novinare da pošalju podršku svojim švicarskim kolegama na društvenim mrežama”, rekla je Elena Tarifa, predsjednica GENDEG-a.

Kampanju možete pratiti na Twitteru i Instagramu uz hashtag #Nowomennonews2023.

Izvor: EFJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031