Žene liderice sindikata

U organizaciji Europskog instituta za sindikate u Briselu je održan drugi dio seminara za “Žene liderice sindikata”. Iz Hrvatske je sudjelovala predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. Na početku su ponovljene osnove pregovaračkih vještina koje su  predstavljene na prvom dijelu seminara u  Ostendeu uz komentare sudionica seminara koliko toga je tijekom proteklih mjeseci primjenjeno. Kao predstavnica Sindikata novinara Hrvatske Sever je izvijestila sam  vještine pregovaranja pokušava primjeniti u kolektivnom pregovaranju na HRT-u, SNH radi na  upoznavanju članova i javnosti o važnosti kolektivnog pregovaranja, da je održano nekoliko radionica i da s nekim redakcijama dogovara početak procesa kolektivnog pregovaranja.

Svoja iskustva sa sudionicama je podijelila Heather Wakefield koja je bila glavna tajnicca UNISON-ovih grupa za lokalnu upravu, policiju i pravosuđe, kao i sindikalna tajnica Nacionalnog vijeća za usluge lokalne uprave koja pokriva 1,5 milijnua zaposlenika u vijećima i školama .

Dio seminara bio je posvećen razgovoru o vještinama potrebnim za vođenje sindikata i kolektivno pregovaranje kao što su – donošenje odluka, odlučnost, prihvaćanje različitosti, planiranje unaprijed, to načinima razvijanja tih vještina, kao i vještina riješavanja konfliknih situacija. O svojim iskustvima kako biti liderica sindikata, koje su prepreke i kako ih zaobići govorile su Miranda Ulens iz FTB-a i Monserrat Mi iz Just Transition centra.
Aida Ponce održala je predavanje o strateškom planiranju i promjeni načina razmišljanja o budućnosti sindikata koje je jednostavno objašnjeno u ovom videu:    https://www.youtube.com/watch?v=ghWDoYeJ0dc&feature=emb_logo
 Aida Ponce Del Castillo je u ETUI-u zadužena za strateška predviđanja, kao i za pravna, etička, društvena i regulatorna pitanja novih tehnologija. Također je bila koordinatorica Radničke interesne skupine pri Savjetodavnom odboru za sigurnost i zdravlje pri Europskoj komisiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!