Recite EU da zaustavi tužbe za zlostavljanje!

Gotovo ništa ne može spriječiti bogate i moćne da prijete pravnim postupkom kako bi ušutkali svoje kritičare. To je samo još jedan poslovni trošak. Ne trebaju čak ni pobijediti na sudu – parnični postupak je sam po sebi dovoljan. Kritički glas rastrojen, demoraliziran, bez novca? Posao obavljen.

Za one koji su na udaru SLAPP (strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti) predstavljaju zlouporabu pravnog sustava i prijetnju demokraciji. SLAPP tužbama se  pokušava zastrašiti i ušutkati glas javnosti – novinari, aktivisti, zviždači i druge koji moćnici smatraju odgovornima, pa  kroz dugotrajne i skupe parnice crpe  nnjihove resurse. Europska komisija uskoro će predložiti prvi zakon EU-a protiv takvih zlonamjernih tužbi.  Europska komisija  odlučuje kako bi novi zakon trebao izgledati. Javno savjetovanje koje su pokrenuli završava 10. siječnja i ubrzo nakon toga predstavit će nacrt zakona. Ovo je posljednja prilika da im kažemo što je potrebno: obvezujući zakon koji štiti sve žrtve SLAPP-a u EU.

Bez obzira na njihov status ili državu EU u kojoj ih vuče na sud, svi bi trebali imati jednako pravo govoriti u javnom interesu. Pozovite potpredsjednicu Komisije EU-a Veru Jorouvá i povjerenika EU-a za pravosuđe Didiera Reyndersa da sada zaustave SLAPP-ove u Europi. Jer govoriti istinu nije zločin!

Pošaljite im pismo sljedećeg sadržaja:

Poštovana potpredsjedniče Jourová, poštovani povjereniče Reynders,

Pozivamo Europsku komisiju da hitno iznese prijedlog pravila EU koja štite novinare, aktiviste, nevladine organizacije, branitelje prava, zviždače i druge javne nadzornike koji govore u javnom interesu od zlonamjernih pravnih radnji koje su pokrenuli moćni pojedinci i tvrtke. Potrebna nam je ova zaštita kako bismo moćnike pozvali na odgovornost. Pravila EU-a za zaustavljanje strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) su na dohvat ruke. Zakon EU protiv SLAPP-a osigurao bi snažnu i ujednačenu razinu zaštite od SLAPP-a u svim državama članicama EU-a i poslužio bi kao model za zemlje u široj Europi i šire. Neka EU bude prvak demokracije. Poduzmite mjere da zaustavite SLAPP-ove.

Peticijom je prikupljeno  185.215 potpisa. Pomozite nam da dođemo do 200.000