Zaštita radničkih prava za zaštitu neovisnog novinarstva

Na 35. Skupštini Sindikata novinara Hrvatske održanoj u Novinarskom domu u Zagrebu  Maja Sever izabrana je za predsjednicu  te je u drugom mandatu najavila nastavak rada na ostvarenju Nacionalnog kolektivnog ugovora, otvaranje kolektivnih pregovora u medijskim kućama, jačanja sindikalnih podružnica, zaštitu freelancera i atipičnih radnika/ca, povezivanje i zajednički rad na zaštiti radničkih i profesionalnih prava. U prošloj  godini, sindikat je radio na postizanju Nacionalnog kolektivnog ugovora, a nakon što su prvi pregovori prekinuti, polovicom 2022. godine ponovno je uspostavljen kontakt s poslodavcima. Sindikalni tim predstavnika radnika u medijskom sektoru, u kojem su uz SNH i Sindikat grafičara i Sindikat obrazovanja i medija, pokušava  s UNI-HUP  otvoriti socijalni dijalog otvaranja mogućnosti za obnavljanje pregovora o sektorskom kolektivnom ugovoru u sklopu EFJ/SNH projekta Sindikati za pravedan oporavak. Jedan od prioritetea budućeg rada je upravo jačanje tog dijaloga. Do postizanja Nacionalnog kolektivnog ugovora, aktivnosti SNH i dalje će ići u smjeru očuvanja tri postojeća kolektivna ugovora na razini medijskih kuća (HRT, Hina, Novi list), kao i na obnavaljnje i sklapanje novih.  Tri nove podržnice sindikata i aktiiranje članova dobar su smjer za pokretanje pregovora u manjim medijskim kućama.

Neformalni rad u stalnom je porastu u medijskoj djelatnosti u Europi i šire, a dodatno je potaknut zbog pandemije koronavirusa. SNH u suradnji s EFJ i ETUI prati zbivanja na tom polju i sudjeluje na tematskim konferencijama i radionicama na kojima se zajednički traže moguća rješenja toga rastućega problema – zakonskim izmjenama za zaštitu prava atipičnih radnika, potpisivanjem ugovora o radu i organiziranjem u sindikate. Novoosnovana podružnica sindikata Zagreb+ okupljat će atipine radnike i freelancere u medijima i raditi na zaštiti njihovih radničkih prava. SNH je uključen i u radnu grupu za izradu Medijske strategije te će zagovarati i tim putem.veća prava atipičnih radnika.

Na Skupštini je istaknuta i dobra suradnja SNH-a  i HND-a koji rajednički sudjeluju u brojnim radnim grupama, poput one za izradu  Medijske strategije, te surađuju komentarima na postojeće i najavu novog medijskog zakonodavstva počevši od Zakona o medijima, Zakona o elektroničkim medijima, Zakona o HRT-u, te suradnju na polju socijalnog dijaloga pružanjem logističke podrške SNH-u za kolektivno pregovaranje, zajednički nastup u borbi protiv SLAPP tužbi za ušutkavanje novinara, obranu javnog servisa, zakonsko reguliranje prava i obveza za rad od kuće, zajednički apliciramo za sredstva iz Europskog socijalnog fonda, te niz drugih aktivnosti uključujući i suradnju sa sindikatima i udruženjima novinara u regiji i šire. Tijekom protekle godine  SNH je proveo dva kraća projekta – Lokalni mediji za bolje društvo (Britansko veleposlanstvo) i Zajedno protiv mržnje (International Press Institute, IPI), a pri kraju je veći Projekt EFJ Sindikati za pravedan oporavak temeljem kojega su obnovljeni kontakti s HUP-UNI na temu socijalnog dijaloga i NKU. Sindikalni povjerenici izvijestili su o stanju u svojim medijskim kućama, a mnogi su izrazili nezadovoljstvo razinama plaća i odgovorom poslodavca na inflaciju. Primjera svakodnevnih pritisaka na sindikalne povjerenike nažalost ima, ali povjerenici nerado govore o tome često zbog straha da se spominjanje problema ne bi protumačilo kao neovlašteno iznošenje podataka o poslodavcu. O problemu se u pravilu progovori tek onda kad pritisci poprime drastične razmjere i povjereniku zaprijeti otkaz.

Drastičan primjer pritiska na sindikalnog povjerenika svakako je primjer kolege Paula Gregorovića iz Glasa Istre koji je već tri puta dobio otkaz i tri puta ga je sud vratio na posao. Nakon što je 7. ovrhom u travnju 2023. zaplijenio čitavu financijsku imovinu tvrtke u kratkom roku je Uprava pristala na sve uvjete koje je tražio Gregorović: radni status koji je želio i naplatu svih plaća, doprinosa i ostalih dodataka na plaće za vrijeme od gotovo 5 godina koliko nije radio zbog učestalo dobivenih otkaza. Skupština je jednoglasno prihvatila da se Paolo Gregorović (Glas Istre) proglasi povjerenikom godine..

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!