Štrajk novinara na njemačkim javnim servisima

Izvor: DJV

Njemačka udruga novinara (DJV) i sindikati danas su organizirali 24-satni štrajk upozorenja na WDR-u, ARD-u i ZDF-u. Štrajku se odazvalo više od 3000 zaposlenika na ove tri javne radiotelevizije.

Štrajkom upozorenja zaposlenici traže povećanje plaće od šest posto kako bi se izjednačili s plaćama u ostalim javnim službama.

Sindikati navode kako su tijekom procesa kolektivnog pregovaranja njihovi i stavovi uprava i dalje daleko. “Pozivamo naše kolege da pokažu poslodavcima i zaposlenicima da dobro novinarstvo ima svoju cijenu”, objašnjava predsjednik federalnog DJV-a Frank Überall.

DJV zahtijeva od javnih radiotelevizija barem jedno povećanje usporedivo s kolektivnim ugovorima državne službe, no poslodavci se zalažu za znatno niža povećanja, koja bi čak ostala ispod stope inflacije. Nekoliko institucija također zahtijeva otkazivanje novca za godišnji odmor, posebno za novozaposlene.

DJV je pozvao novinare na štrajk upozorenja kako bi napokon unijeli malo dinamike u spori proces kolektivnog pregovaranja.  Učinak na program već je primjetan.

Izvor: DJV

U Bavarskoj tako emitira tek treći program javnog radija, zajednički ARD-ov i ZDF-ov jutarnji magazin snimljen je samo sat vremena i taj sat programa se neprestano reprizirao prijepodne, novinari WDR-a su pak u 10.30 izašli na prosvjed u centru Kölna.

Na ARD-u tijekom poslijepodneva i večeri dogodile su se daljnje disrupcije programa. Menadžment je danas uistinu shvatio da bez zaposlenika jednostavno ne vrijedi.

Štrajkaši su uvjereni da će nakon prekida programa i brojnih problema zbog štrajka menadžment shvatiti i odgovoriti na legitimne zahtjeve za primjerenim plaćama, dobrim radnim uvjetima, te da će više cijeniti novinare.

“Štrajkaši su danas u Njemačkoj jasno poručili da ih uprava ne može zanemarivati. Kvalitetno novinarstvo mora ostati financijski privlačno kako bi naši novinari mogli ispuniti svoj zadatak očuvanja raznolikosti mišljenja i zaštite demokracije. Za DJV pošteni uvjeti rada i razumna naknada preduvjet su za snažne javne radiotelevizije” pojasnio je razloge štrajka jedan od pregovarača DJV-a Volkmar Kah.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!