Zahtjev za zaustavljanje SLAP tužbi protiv novinara

Europska federacija novinara (EFJ) zajedno je s 25 organizacija potpisala pismo Europskoj komisiji sa zahtjevom da se na europskoj razini poduzmu mjere za rješavanje prijetnji brojnim parnicama protiv novinara, aktivista i sindikalista – poznatih i pod nazivom SLAPP (Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti).

U pismu su naglasili:

„Broj strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) u porastu je u cijeloj Europskoj uniji. Šokirani smo koliko je zabiljezeno pokušaja suzbijanja aktivnosti važnih za javni interes i svjesni da je vidljiv samo vrh ledenog brijega. Neravnopravnost olakšava pritisak što rezultira manjkom  nadzora i slabljenje aktivnosti važnih za javni interes.

Uzrok trenutnog stanja je postojanje zakona o kleveti, zloporaba građanskih tužbi za klevetu ili zaštitu ugleda i nedostatak međunarodnog prava EU, kao i nepostojanje mjera koje bi osigurale temeljno pravo u svim državama članicama. Stoga predlažemo niz kratkoročnih i srednjoročnih mjera kako bi se stvorilo povoljno demokratsko okruženje u cijeloj Europskoj uniji.”

EFJ se pridružuje svojim partnerskim organizacijama pozivajući Europsku komisiju da provede sljedeće pravne reforme:

  • Ažurirati i izmijeniti uredbe Bruxelles I i Rim II koje se odnose na pravila o nadležnosti i izboru zakona o kleveti
  • Predložiti direktivu kojom bise uredila proceduralna jamstva za cijelu EU
  • Uvesti proračunske mjere za potporu žrtvama SLAPP-a

Pismo u cijelosti možete pročitati na ovom linku.

Problem SLAPP tužbi posebno je izražen u Hrvatskoj. Rezultati godišnje ankete koju provodi Hrvatsko novinarstvo društvo pokazali su da je trenutno aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija od kojih tužitelji potražuju gotovo 68 milijuna kuna..Od 23 medija koji su odgovorili na anketu, 18 ih ima aktualni sudski spor zbog povrede časti i ugleda u svojim novinarskim prilozima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!