Za ozdravljenje javnog sevisa nužna je smjena aktualnog vodstva i izmjena Zakona o HRT-u

Nije trebalo čekati uhićenje pred kamerama i odvođenje u Remetinec. Zbog programske, kadrovske i tehničke devastacije Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, odavno je trebao biti razriješen s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a. Kazimir Bačić, kojeg je na tu funkciju uz blagoslov HDZ-a i koalicijskih partnera izabrao Hrvatski sabor, uhićen je pod sumnjom da se kriminalom, i poticanjem na kulturocid (rušenje objekta koji je zaštićeni spomenik industrijske arhitekture – Z-5809/Narodne novine br. 120/12), bavio u svoje slobodno vrijeme.

Po načinu na koji Vlada RH komunicira u javnosti oko ovog sramotnog skandala, ispada da Kazimir Bačić predstavlja nekakvu čudnu i neočekivanu iznimku u inače normalnim okolnostima. S jedne strane, on je uhićen zbog osnovane sumnje na ozbiljan, a pritom i posebno zazoran, “ulični” tip kriminala. S druge strane, od radnika Hrvatske radiotelevizije očekuje se – sudeći prema dosadašnjim reakcijama i potezima vladajućih – da vjeruju kako je isti taj čovjek, koji je četiri godine vodio javnu radioteleviziju i zaposlenicima utjecao na profesionalnu egzistenciju, zakon možda kršio u slobodno vrijeme, ali je za radnog vremena, na poziciji na kojoj se na godinu raspolaže s više od milijardu kuna prikupljenih od poreznih obveznika, bio izraziti legalist. Sudeći prema reakcijama i potezima nakon njegova uhićenja, ispada da je s njegovim poslovanjem u radno vrijeme, kao i s poslovanjem njegovih najbližih suradnika, sve u najboljem redu.

U četiri godine mandata Kazimira Bačića i njegovih suradnika strukovne su udruge – Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske – na netransparentnost trošenja novca građana, na teror tužbama vanjskih odvjetničkih ureda protiv novinara i nakladnika koji su kritički pisali o HRT-u, na cenzuru, devastaciju programa i uništavanje struke sustavno upozoravale. Samo javnim priopćenjima – ravno 17 puta. Jedan od zahtjeva velikog novinarskog prosvjeda “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo” održanog u ožujku 2019. godine bila je smjena vodstva HRT-a. Vladajućima je, međutim, bilo svejedno.

Je li i dalje svejedno što se događa s HRT-om pa da se imenovanjem vršitelja dužnosti sve zaustavi na “gašenju vatre” i pritom se, kako poručuje resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek, “ne očekuju teškoće u funkcioniranju HRT-a”? Ministrica kulture i medija morala bi biti svjesna, a o tome je i izravno obaviještena, kako HRT “teškoće u funkcioniranju” ima već toliko dugo da je to već odavno prestala biti vijest.

Zaposlenici HRT-a već su godinama taoci neprihvatljive prakse kojom se javna televizija kao plijen dodjeljuje izbornom pobjedniku i njegovim koalicijskim partnerima. Hoće li se novi natječaj za glavnog ravnatelja još jednom ponoviti po principu potrage za podobnim, a ne časnim i sposobnim? Hoće li se opet tražiti “najposlušniji” čovjek, koji će tu “poslušnost” preko svojih podređenih marioneta te tužbi i prijetnji nametati svim zaposlenicima?

Zahtijevamo da se odmah pristupi izmjeni Zakona o HRT-u, koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti. Upravljanje HRT-om ne smije biti privilegij stranaka na vlasti, nego svih građana koji financiraju njegov rad.

Zahtijevamo da HRT bude neovisan o vladajućoj politici i da se njegovim novinarima omogući da slobodno, bez straha od cenzure i ograničavanja slobode misli i govora, rade svoj posao.

Zaposlenici HRT-a u ovom su trenutku izloženi upravo onom na čemu su odvjetnički uredi koje je angažirao Kazimir Bačić zaradili veliki novac. Gubitku ugleda. Kako bismo sačuvali ono što je ostalo, HRT mora proći dubinsku transformaciju, a na njegovo čelo trebaju doći časni i sposobni profesionalci koji shvaćaju bit javne televizije.

A ovo je ukratko bio mandat Kazimira Bačića:

HND na HTV-u i Podružnica SNH – novinari i medijski radnici HRT-a upozoravaju na sramotnu dodjelu najviših koeficijenata na HRT-u

Ogranak HND-a na HTV-u oštro prosvjeduje zbog smjene Domagoja Novokmeta

Prosvjed HND-a nije pritisak nego ukazivanje na opasnu praksu na HRT-u

HND osuđuje izbacivanje emisije „Hrvatska uživo“ iz programa HTV-a

Ogranak HND-a poziva Sabor da ne smijeni članove Nadzornog odbora HRT-a

HND osuđuje ograđivanje vodstva HRT-a od svog novinara Aleksandra Stankovića

HND osuđuje najavu otkaza novinaru HRT-a Miloradu Šikanjiću

Ogranak HND-a na HTV-u: Postoji li Kazimir Bačić?

https://www.hnd.hr/hnd-poziva-vodstvo-hrt-a-da-prekine-praksu-cenzuriranja-informacija-o-radu-hnd-a

https://www.hnd.hr/hnd-upozorio-saborske-zastupnike-da-su-krivi-za-unistavanje-hrt-a

https://www.hnd.hr/hnd-osudio-tuzbe-kojima-uprava-hrt-a-od-hnd-a-i-njegovih-predstavnika-trazi-500-000-kuna-naknade-stete

https://www.hnd.hr/hnd-odboru-za-medije-pozovite-upravu-hrt-a-da-povuce-sve-tuzbe-protiv-medija-i-novinara

https://www.hnd.hr/ogranak-hnd-a-na-htv-u-tko-zapravo-ureduje-hrt

https://www.hnd.hr/hnd-zabrana-gostovanja-maje-sever-u-nedjeljom-u-2-potvrda-je-cenzure-na-hrt-u

https://www.hnd.hr/hnd-upozorio-na-bizarnu-odluku-uprave-hrt-a-usred-katastrofe-povlaci-se-dopisnik-iz-sisacko-moslavacke-zupanije

https://www.hnd.hr/hrt-izgubio-spor-koji-je-zbog-navoda-o-cenzuri-pokrenuo-protiv-hrvoja-zovka

https://www.hnd.hr/otkaz-hrvoju-zovku-na-hrt-u-je-nezakonit

https://www.hnd.hr/ogranak-hnd-a-na-htv-u-i-snh-nismo-yutel-obratite-se-kazimiru-bacicu

Za Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u
Sanja Mikleušević Pavić

Za podružnicu Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u
Maja Sever

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!