Webinar o potporama za prekogranično, lokalno istraživačko novinarstvo

Za manje od mjesec dana, točnije 15. studenoga 2022. sve koje zanima moći će čuti više o potporama za prekogranično, lokalno istraživačko novinarstvo.

Četiri europske organizacije udružile su snage kako bi ojačale prekogranično, lokalno istraživačko novinarstvo u Europi kroz projekt “Cross-border Local”.

Uz financijsku potporu Europske komisije (Kreativna Europa), Transitions (Češka), SSE Riga Center for Media Studies (Latvija), Europska federacija novinara (Belgija) i Journalismfund.eu (Belgija) provode sveobuhvatni, 1.3. milijuna eura vrijedan projekt koji će utjecati na novinarsku profesiju u Europi.

Projekt je usmjeren na novinare i medijske kuće iz svih zemalja sudionica Kreativne Europe (EU i izvan EU). Odvija se oko tri glavna mehanizma podrške:

Program bespovratnih sredstava

Rješavajući problem nedostatka lokalnog neovisnog novinarstva u mnogim zemljama, ova će inicijativa dodijeliti bespovratna sredstva lokalnim istraživačkim novinarskim projektima. Ključno područje bit će prekogranična suradnja, koja će omogućiti novinarima i/ili medijskim kućama sudionicima da istraže moguća rješenja koja bi mogla funkcionirati u mjestima i gradovima u drugim dijelovima Europe. Taj će pristup potaknuti kritičnije razmišljanje o gorućim problemima društva, povećati razinu rasprave i potaknuti građanski angažman. Rezultirajuće priče će stvoriti svijest među lokalnim novinarima i građanima da lokalne ili regionalne vijesti često imaju i međunarodnu dimenziju, i obrnuto, da europske teme imaju reperkusije sve do lokalne razine.

Programi obuke

Budući da lokalni novinari često imaju malo resursa ili iskustva s prekograničnim istraživačkim novinarstvom, ovaj projekt također predviđa program obuke u različitim aspektima istraživačkog novinarstva, angažmana lokalne publike i sigurnosti. Edukacije će organizirati iskusni partneri.

Mini-MBA za lokalne medije

Potreba za inovativnim održivim modelima poslovanja i upravljanja za lokalne medije bit će zadovoljena organiziranjem mini-MBA studija za lokalne medije.

Rok za prijavu za webinar na kojem ćete moći saznati više o ovom odličnom projektu je 10. studenoga, a prijaviti se možete OVDJE

Ako već imate ideju za projekt ugovorite sastanak prije prijave OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!