Webinar EFJ-a o povjerenju u medije: trendovi, vještine i obuka u novinarstvu

Europska federacija novinara (EFJ) organizirala je još jedan dvodnevni webinar o trendovima, vještinama i obuci u novinarstvu kao dio projekta Povjerenje i kvaliteta u novinarstvu. Pozvani govornici objasnili su koje su novinarske vještine potrebne za napredovanje u digitalnom svijetu i kako medijske tvrtke i novinarske organizacije mogu pružiti podršku novinarima.

Govornici prvog dana bili su medijski profesionalci iz različitih područja koji su podijelili svoje uvide o najnovijim trendovima u novinarstvu i potrebnim vještinama.

Monique Hofmann, generalna tajnica njemačkog sindikata novinara, dju in ver.di, otvorila je webinar naglasivši potrebu da novinari prođu obuku i steknu nove vještine kako bi se prilagodili promjenjivom medijskom okruženju. Hofmann je istaknula da je određeni dio publike izgubio povjerenje u medije, stoga bi obuka pomogla medijima da vrate povjerenje. Prijetnje novinarima rastu i na mreži i izvan nje, zbog čega su potrebni sigurnosni treninzi, psihološka podrška i bolji pravni savjeti. U Njemačkoj su se novinarski sindikati i medijske kuće nedavno složili oko novog medijskog kodeksa koji podržava EFJ radi bolje zaštite sigurnosti novinara.

Federica Cherubini, voditeljica razvoja liderstva na Reutersovom institutu za studij novinarstva, predstavila je nalaze nedavno objavljenog Reutersova izvještaja o digitalnim vijestima 2021. Izvještaj pokazuje da se medijska industrija suočava s velikim izazovima poput prebacivanja potrošnje vijesti s tradicionalnih medija na društvene medija, pomak prema prihodu čitatelja putem pretplata i članstva, ali što je pozitivnije, povećalo se povjerenje javnosti u medije. No, novinari će se suočiti s izazovom zadržavanja ovog povjerenja, što se prema najnovijim rezultatima može postići znanjem kako se razotkriti pogrešne informacije, provjera činjenica, veća stručnost publike, novinarstvo podataka, tehničke vještine i razvoj proizvoda. Sve ovo ukazuje na potrebu za više treninga o vještinama vijesti za novinare.

Jan Siebert govorio je o tome kako Deutsche Welle pomaže svojim novinarima da se prilagode promjenjivim zahtjevima u tom sektoru. Na primjer, i osoblje i slobodni novinari prolaze obuku o tome kako stvoriti sadržaj za nove platforme ili o analitici kako bi saznali više o interesima svoje ciljne publike. Nadalje, Deutsche Welle stavlja fokus na razvoj vodstva kako bi potaknuo osoblje i slobodnjake da se dalje educiraju, kao i na sigurnosne treninge. Njegovoj prezentaciji možete pristupiti ovdje.

Antonia Rauth, podcaster austrijskog dnevnika Der Standard, primijetila je da su podcasti rastući fenomen sa sve većim brojem pretplata i vrlo zanimljivom ciljnom skupinom, koju uglavnom čine mladi, dobro obrazovani i angažirani ljudi koji cijene pristupačnost podcastova. Rauth savjetuje urednike podcasta da se usredotoče ne samo na tehnički aspekt podcasta, već i na glasovni trening i treniranje. Ovakav bi trening također bio koristan za starije generacije.Posljednja govornica dana, Maria Pia Rossignaud iz Osservatorio TuttiMedia, rekla je publici da ne smiju zaboraviti da je ključ pripovijedanje, unatoč potrebi stjecanja novih vještina. Stoga bi se sljedeći koraci treninga trebali usmjeriti na davanje značenja i na istinit način kazivanja istinitih i pouzdanih priča.

Panel drugog dana istraživao je razne dobre prakse i inicijative koje su razvile novinarske organizacije, poslodavci u medijima i institucije za obuku novinarstva za razvoj tečajeva za novinare, uključujući sigurnost i fokus s mladim novinarima.

Voditeljica webinara, Justine Pecquet podijelila je neke dobre prakse za Udruženje profesionalnih novinara u Belgiji (AJP). Pokrenuli su program obuke pod nazivom AJPro od 2013. Organizacija nudi alate i solidnu mrežu za novinare, posebno za slobodnjake. Njihovi su projekti podijeljeni u tri aspekta: 40 do 50 treninga koji se godišnje organiziraju na nekoliko digitalnih i nedigitalnih tema, ljetna škola u kolovozu koja je i umrežavanje i impresivna prilika za obuku, i obuka na zahtjev, gdje mediji mogu zatražiti od organizacije da obuči njihove novinare.

Elisabet Wahl, prva gostujuća govornica webinara iz Švedske unije novinara (SJF), objasnila je kako u švedskim medijima i časopisima često nisu spremni platiti freelancere dok postoji velika potražnja za novim digitalnim vještinama. Stoga se sindikat posebno fokusira na obuku i obrazovanje slobodnjaka, pružajući između 25 i 30 seminara godišnje s naglaskom na digitalne vještine. Ovi su seminari postali prilično popularni i svake godine sindikat obučava oko 1000 novinara. Nove vještine koje su naučili dale su slobodnim novinarima više prilika za zapošljavanje.

Stefania Berretta, iz tijela za obuku novinara, Ordine, u Italiji (uz podršku FNSI-ja) rekla je da su u Italiji obrazovanje i obuka obvezni za novinare. Unutar programa Erasmus + koji financira Europska komisija do 2027. godine, odjeljak Ordine FNSI-a može održati 200 tečajeva godišnje, od kojih mnogi mrežni, za 2000 novinara. Ovaj Erasmus projekt omogućuje suočavanje s uobičajenim izazovima i potrebama novinara, na primjer omogućavajući im da razviju soft vještine poput govornog jezika i sposobnost timskog rada, ali i da se prilagode promjenjivom tržištu rada nakon pandemije. Da bi se maksimalizirao utjecaj treninga, sudionici na povratku moraju stečeno znanje podijeliti s drugim novinarima koji nisu mogli sudjelovati. Sljedeći ključni dio uspješne obuke je prekogranična suradnja među ostalim sindikatima i udrugama.

U Turskoj, Akademija koju je osnovao Turski sindikat novinara (TGS) ima za cilj osposobljavanje novinara u okruženju u kojem se mediji ne suočavaju samo s političkim pritiskom, već i novinarima nedostaju vještine i mogućnosti za objavljivanje. Orhan Sener, direktor TGS Akademije, predstavio je Akademiju koja za cilj ima zatvoriti praznine u vještinama među različitim generacijama novinara i promovira međugeneracijsku razmjenu među njima. Smješteni u Istanbulu, pružaju nekoliko treninga za novinare: o digitalnim vještinama, o temeljnim vještinama za mlađe generacije poput pisanja, o modelima prihoda u novinarstvu, o provjeri činjenica i digitalnoj sigurnosti, ali i na engleskom jeziku. Osim Akademije, oni također pružaju platformu za informiranje novinara o novostima na terenu. Sadržaj pišu nezaposleni ili slobodni novinari koji plaćaju svoje doprinose.

David Bevan, stručnjak za sigurnost i trener u tvrtki Cadre Consultants, pozabavio se mnogim nedostacima u obuci i kako poboljšati sigurnost novinara. Iz bogatog iskustva rada na terenu preko 12 godina, Bevan je naglasio da novinare, posebno slobodnjake, treba educirati o strategiji, procjeni rizika, operativnom planiranju i mehanizmima brzog reagiranja. Nadalje, postoji potreba za socijalnim dijalogom između terenskih novinara i uredničkog menadžmenta, ali također sindikati trebaju razgovarati s novinarima na terenu i pružiti im pomoć kroz obrazovanje i obuku. Dezinformacije dane novinarima na terenu vrlo često mogu biti ključne, stoga obuka mora biti specifična i prilagođena svakom zadatku.

Sljedeći seminar usredotočit će se na fotoreportažu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!