Vijeće EU usvojilo ublaženo stajalište o direktivi protiv SLAPP-a

Vijeće Europske unije usvojilo je danas zajedničko stajalište o  Anti-SLAPP direktivi. Zakon, koji je Europska komisija predložila 2022., namijenjen je rješavanju rastućeg problema strateških tužbi usmjerenih na novinare, aktiviste i druge javne nadzornike diljem Europe. Europska federacija novinara (EFJ) smatra da tekst, koji je znatno razvodnjen, daleko zaostaje za izvornim ciljem zakona: zaštititi novinare i pravo na informaciju u Europskoj uniji.

Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) oblik su pravnog uznemiravanja koji se koristi za zastrašivanje i ušutkavanje onih koji govore u javnom interesu. Izvješće koje je 2022. objavila Koalicija protiv SLAPP-ova u Europi (CASE), čiji je EFJ član, pokazuje kumulativni uzlazni trend u SLAPP-ovima od 2015. Kao odgovor na zakonski prijedlog Komisije za zaštitu ciljeva SLAPP-ova i sprječavanje širenja u EU, Europski parlament i Vijeće EU pripremaju svoje stajalište.

Daleko ispod onoga što je do sada predložila Europska komisija , Vijeće ne nudi učinkovit i adekvatan okvir za zaustavljanje SLAPP-ova:

– namjerava ograničiti područje primjene direktive na čiste „prekogranične” slučajeve, tj. slučajeve u kojima se kazneni progon odvija u drugoj državi članici EU-a;

– isključuje građanske zahtjeve pokrenute u kaznenom postupku iz područja primjene direktive;

– značajno slabi mehanizam ranog odbacivanja tužbe predlažući restriktivnu definiciju „očigledno neutemeljenih slučajeva” i isključujući mogućnost žalbe na odluke kojima se odbija rano odbacivanje tužbe;

– briše se odredba o naknadi štete za one koji su bili meta SLAPP tužbi.

Komentirajući tekst Vijeća, EFJ smatra da takvo stajalište ne pokazuje snažnu političku volju za djelovanjem u korist slobode izražavanja: “Previše je restriktivan da bi imao značajan utjecaj. Budimo jasni: vrlo malo slučajeva ulazi u okvir onoga što vijeće predlaže. Još jednom, javne obveze država članica nisu pretvorene u konkretne mjere kada je riječ o pružanju povoljnog okruženja za novinare i medijske kuće,” rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez .

Tijekom sastanka Vijeća za pravosuđa, ministri Austrije, Mađarske, Slovenije, Njemačke, Poljske, Italije, Hrvatske, Litve, Nizozemske, Luksemburga, Slovačke, Estonije, Bugarske i Grčke uvelike su podržali stajalište Vijeća. Naglasili su “uravnoteženi” pristup koji osigurava pravo na pristup pravdi, kao i dopuštanje potrebne “fleksibilnosti” na nacionalnoj razini i davanje “više diskrecije nacionalnim sudovima”. Malta i Irska naglasile su da je tekst mogao biti ambiciozniji.

Povjerenik EU-a za pravosuđe, Didier Reynders, također bi volio vidjeti strože odredbe. Rekao je: “Želio bih izraziti svoje žaljenje u vezi sa slabljenjem pravnih lijekova protiv zlouporabe sudskih postupaka, posebno brisanjem odredbe o naknadi štete i slabljenjem odredbe o naknadi troškova.”

Europski parlament svoje mišljenje treba usvojiti 27. lipnja prije nego što tri institucije započnu pregovore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!