Vera Jourova: “Slovenija ne bi trebala slijediti Mađarsku po pitanju medija”

Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova pozvala je slovensku vladu da pažljivije pristupu promjenama medijskog zakonodavstva. Kada je riječ o situaciji u medijima i njihovom vlasništvu, upozorila je da Slovenija ne bi trebala slijediti primjer Mađarske.

“Europska komisija pomno prati predložene izmjene medijskog zakonodavstva u Sloveniji, a rad na predloženim izmjenama pratim sa zabrinutošću”, rekla je Vera Jourova, potpredsjednica Europske komisije, na predstavljanju ključnih nalaza iz Komunikacije EU o pluralizmu medija u 2018. i 2019. godini. Prema predstavljenom izvješću i stanju u Sloveniji, ocijenila je da su neki trendovi zabrinjavajući, javlja RTV SLO.

Izvješće bilježi stagnaciju i, na nekim mjestima, degradaciju medijskog pluralizma u Sloveniji. Prema četiri parametra, Slovenija je jedna od srednje rizičnih država u dvije – osnovna zaštita i socijalna uključenost – a Slovenija je ocijenjena srednje rizičnom u smislu pluralizma tržišta i političke neovisnosti. U vezi sa Slovenijom, Jourova je spominjala i slučaj političkih napada na Blaža Zgaga u prošlosti i podsjetila da je o tome razgovarala sa slovenskom stranom te zatražila da se napadi na njega zaustave.

Izvještaj o pluralizmu medija u EU pripremio je Europski sveučilišni institut, ali to nije službeni stav Europske komisije, dodala je Jourova, najavivši da će Europska komisija svoje nalaze uključiti u izvješće o vladavini zakona u Europi koje bi trebalo biti objavljeno u rujnu. Kada je riječ o općoj situaciji u Europi, potpredsjednica Europske komisije dodala je da će se Europska komisija odgovarajućim mjerama pozabaviti svim zabrinjavajućim trendovima u području medija.

Potpredsjednica EK komentirala je MPM iz 2018. i 2019. godine. Nedavno je objavljen MPM2020 koji pokazuje da je u svim zemljama EU došlo do pogoršanja stanja, a Hrvatska je, upozorava izvještaj, u kategoriji srednje rizičnih zemalja za novinare po pitanju standarda i zaštite novinarske profesije, a alarmatno je visoko rizična zemlja za novinare po pitanju radnih uvjeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!