Veliki pad kolektivnog pregovaranja u EU u posljednjih 20 godina

Izvor: EFJ

Kolektivno pregovaranje u Europskoj uniji znatno se smanjuje od 2000. Prema najnovijim podacima Sveučilišta u Amsterdamu, najmanje 3,3 milijuna radnika ostalo je bez prava koja su imala u kolektivnim ugovorima početkom stoljeća.

Pokrivenost kolektivnim ugovorima smanjena je u 22 od 27 zemalja članica EU-a – u prosjeku od 20% – s najvećim padom u Rumunjskoj (100% do 23%), Grčkoj (100% do 25%) i Bugarskoj (56% prema 23%). To također dovodi do velikih razlika u Europi, a samo 7% radnika iskoristilo je mogućnost  kolektivnog pregovaranja u Litvi, dok ih u Austriji 98%   ima kolektivni ugovor.

Europska federacija novinara (EFJ) pridružuje se Europskoj konfederaciji sindikata (ETUC) tražeći od Europske komisije da zaštiti i proširi kolektivno pregovaranje u državama članicama EU-a kako bi se smanjile nejednakosti, poboljšali radni uvjeti i povećala produktivnost.

ETUC podsjeća da je tijekom savjetovanja s Europskom komisijom o poštenim minimalnim plaćama naglašeno: „Kolektivno pregovaranje bitan je element ekonomije socijalnog tržišta koje promiče EU i snažan temelj za dobro utvrđivanje plaća“.

Sredinom siječnja Europska komisija pokrenula je savjetovanje socijalnih partnera o politici minimalne plaće, EFJ je podržao prijedlog ETUC-a da Komisija iskoristi svoju inicijativu o poštenim minimalnim plaćama za zaštitu kolektivnog pregovaranja i tamo gdje je obuhvat već visok, te ga proširi na zemlje u kojima je nizak i da uključi nestandardne radnike poput freelencera.

U travnju će se održati druga faza savjetovanja.

Izvor: Jelle Visser, Baza podataka ICTWSS. Amsterdamski institut za napredne studije rada.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!