Uz trening i Smjernice prema rodno ravnopravnom izvještavanju

Naš član, Zoran Pehar, ovog je vikenda održao drugi u nizu treninga o rodnoravnopravnom izvještavanju “Rewriting the Story – Tackling Media Gender Stereotypes in Political and Public Life” u sklopu projekta Međunarodne federacije novinara.

Sedam sudionica i sudionika ovog su puta većinom bili studentice i studenti novinarstva. Posebno je ohrabrujuće bilo vidjeti da imaju razvijen osjećaj za ravnopravnost i da prepoznaju sve oblike stereotipizacije žena u medijima, te da su u svom budućem radu spremni boriti se protiv toga.

U odnosu na prošli trening na ovom su bila dvojica kolega, što je posebno važno u borbi za ravnopravnost jer žene već same znaju kako je to biti diskriminiran, dok je na muškima da to osvijeste.

Sudionice i sudionici složili su se da postoji vrlo jednostavan alat koji možete koristiti u izvještavanju, a zove se “pravilo revrzibilnosti” koje kaže: nemoj postavljati ženi pitanja koja ne bi postavio muškarcu. Ako primjenite ovo jednostavno pravilo u svom radu već ste dosta napravili po pitanju ravnopravnosti.

Uoči europskih izbora, a i u sklopu superizborne godine u Hrvatskoj, preporučamo vam i da preuzmete  IFJ Smjernice za rodno odgovorno praćenje izbora.

 

 

.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!