Ursula von der Leyen poziva zemlje članice EU da zaštite novinare

Izvor: EFJ

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je  godišnje obraćanje o stanju Unije pred zastupnicima u Europskom parlamentu. U svom je govoru naglasila potrebu bolje zaštite novinara, neovisnosti medija i prava javnosti na informiranje. Europska federacija novinara (EFJ) pozdravila je  snažnu izjavu u korist slobode medija i zatražio obvezujući konkretne inicijative za zemlje članice EU-a da bi ove riječi u stvarnost.

Predsjednica Ursula von der Leyen održala je govor u kojem je iznijela svoju viziju budućnosti Europe i potvrdila europske vrijednosti “sadržane u ugovorima”, poput vladavine prava i slobode izražavanja.

Prvi put je govorila i o  pogoršanju stanja slobode medija u Europskoj uniji navodeći brojne napade s kojima se novinari sve češće suočavaju i tragična ubojstva Daphne Caruane Galizie na Malti, Jana Kuciaka u Slovačkoj, Petera de Vriesa u Nizozemskoj.

“Novinari su meta samo zbog obavljanja svog posla. Nekima su prijetili, nekima su pretukli, a tragično, nekima su ubili. Upravo ovdje, u našoj Europskoj uniji. Dopustite mi da spomenem neka njihova imena: Daphné Caruana Galizia. Ján Kuciak. Peter de Vries. Detalji njihovih priča mogu biti različiti, ali zajedničko im je da su se svi borili i poginuli za naše pravo na informiranost. Informacije su javno dobro. Moramo zaštititi one koji stvaraju transparentnost – novinare ”, rekla je Ursula von der Leyen.

Najavila je dvije nadolazeće inicijative: preporuku EU -a o osiguranju sigurnosti novinara i medijskih radnika – koju će povjerenica Vera Jourova predstaviti u četvrtak 16. rujna – i Zakon o europskim slobodama medija .

“Moramo zaustaviti one koji ugrožavaju slobodu medija”, dodala je Ursula von der Leyen. “Medijske tvrtke ne mogu se tretirati samo kao još jedan posao. Njihova neovisnost je bitna. Europi je potreban zakon koji štiti tu neovisnost – a Komisija će sljedeće godine donijeti Zakon o slobodi medija. Braniti slobodu medija znači braniti našu demokraciju. ”

“Pozdravljamo ovo obraćanje o stanju u Uniji koje po prvi put uključuje snažne izjave i obveze o slobodi medija”, reagirao je Mogens Blicher Bjerregård , predsjednik EFJ – a, no, situacija se do te mjere pogoršala, s 14 ubojstava novinara u državama članicama EU -a od 2015. godine, da se otvara pitanje mjera koje će prisiliti države na poduzimanje mjera. 

“Nadamo se da će Preporuka EU -a o sigurnosti novinara, koja će biti predstavljena sutra, pozvati na bolju socijalnu zaštitu novinara, osobito slobodnjaka. I bolja zaštita novinarki i novinarki manjinskog porijekla. Također smo zatražili od Europske komisije da obrati pozornost na policijsko nasilje nad novinarima i promiče dijalog između država članica EU-a, novinarskih samoregulatornih tijela i novinarskih udruga i sindikata ”, dodao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez . “Prije svega, EU bi trebao procijeniti stanje slobode medija u svakoj državi članici i njezin razvoj iz godine u godinu. Krajnje je vrijeme da imenujemo i posramimo države članice EU koje ne čine ništa ili gotovo ništa u zaštiti novinara ”.

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!