Uprava prekinula kolektivne pregovore u HANZA mediji

Sindikata novinara Hrvatske i Sindikata grafičara i medija zaprimili su kratku obavijest Pregovaračkog odbora HANZA MEDIJE doo da raskidaju kolektivno pregovaranje za sklapanje Kolektivnog ugovora.

U obrazloženju na naše pitanje zašto je došlo do prekida poslodavac odgovara: “Hanza Media je ušla u kolektivne pregovore u dobroj vjeri s namjerom poboljšanja položaja zaposlenika. Tijek i način vođenja pregovora, kao i pojedini prijedlozi, naročito vezani uz materijalna prava zaposlenika, uvjerili su nas da je u ovome trenutku nemoguće postići suglasje pregovaračkih strana o ključnim pitanjima, stoga smo odlučili prekinuti pregovaranje do daljnjega. To ne znači da će prestati naša nastojanja usmjerena na unaprjeđenje položaja zaposlenika Društva” ”

Četiri mjeseca pregovora koji su se sa strane Sindikata činili konstruktivnim uprava je iznenada i jednostrano prekinula pregovaranje. Pregovarački tim sindikata nada se da će poslodavac ubrzo promijeniti stajalište i ponovno krenuti u pregovore. Prema Zakonu o radu upravo kolektivni ugovor treba biti temeljni način reguliranja prava radnika, prije pravilnika o radu, a jedan od prioritetnih ciljava Europske unije da se preko 80% radnika pokrije kolektivnim ugovorima.

Poboljšanje materjalnih prava radnika/ca jedan je od najvažnijih ciljeva našeg sindikalnog rada, i vjerujemo da će i poslodavac prepoznati važnost socijalnog dijaloga i prava radnika da se čuje i uvažava glas njihovih predstavnika, te vjerujemo da ćemo uskoro ponovo sjesti na pregovarački stoli i razgovarati o sklapanju Kolektivnog ugovora za radnike Hanza Media d.o.o.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!