UNESCO priručnik: Kako izvještavati o migrantima i izbjeglicama?

foto:UNESCO

UNESCO je  objavio priručnik  o tome kako izvještavati o migrantima i izbjeglicama. Ovu publikaciju pripremio je  Institut za međunarodno novinarstvo Erich Brostm i može se koristiti za samostalnu edukaciju ili kao dio novinarske obuke. Novinari uz priručnik mogu naučiti kako su znanje i svijest o točnim činjenicama, pouzdanim izvorima i etičkim izvještajima ključni za pokrivanje migracija i prisilnog raseljavanja. Cilj je poboljšati izvještavanje o migracijama i stvoriti uravnoteženiju i informiraniju javnu raspravu u svim zemljama putem suradničkog i kvalitativnog izvješćivanja.

Susanne Fengler , koautorica i znanstvena direktorica Instituta za međunarodno novinarstvo Erich Brost, rekla je: „Migracije i prisilno raseljavanje ponovno su na svjetskom planu nakon što su talibani u Afganistanu preuzeli kontrolu nad kretanjem kretanje izbjeglica i interno raseljenih osoba. Ili uzmimo situaciju u Bjelorusiji, gdje Lukašenkov režim koristi migrante iz bliskoistočnih zemalja kao ljudsko oružje za destabilizaciju susjednih zemalja. Diljem svijeta migracije su i dalje jedan od globalnih izazova ovog stoljeća – čak i više kao rezultat pandemije korone. ”

Ovaj opsežni vodič novinarima diljem svijeta omogućuje rješavanje izazova jer obuhvaća analizu, istraživanje, prezentaciju, marketing i etiku pokrivanja migracija. Vodič je razvila međunarodna i međukulturalna skupina od preko 30 medijskih istraživača, medijskih pedagoga i medijskih praktičara, a sadrži rezultate komunikacijskih studija, kao i političkih i društvenih znanosti. Cijeli priručnik „Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama“ možete pročitati ovdje . Dodatne materijale možete pronaći ovdje .

Često se malo pažnje posvećuje temeljnim uzrocima migracija i prisilnog raseljavanja. Kako bi se suzbio ovaj nedostatak, ovaj priručnik uključuje mnoštvo teorija, stvarajući osnovu za analizu izvještavanja o migrantima i izbjeglicama. Nadalje, činjenica da je pokrivenost migracijama vrlo složena i često opasna i traumatična zahtijeva multidisciplinarni i multikulturalni pristup. Ovo detaljno, fleksibilno izvješće opslužuje međunarodnu publiku i pruža dodatne resurse. Različite studije slučaja i inovativne vježbe učenja čine priručnik posebno praktičnim.

Priručnik je strukturiran u sljedećih 13 modula:

 1. Pitanja migranata i izbjeglica: izazovi 21. stoljeća
 2. Ključni izvori, ključne činjenice, ključni pojmovi i brojke
 3. Kontekstni čimbenici za migracije i prisilno raseljavanje
 4. Mediji i priča o migracijama – analiza po zemljama
 5. Pokrivenost migracijama – medijski učinci i profesionalni izazovi
 6. Studija slučaja Gvineja Bisau (Zapadna Afrika)
 7. Studija slučaja Kamerun (Srednja Afrika)
 8. Studija slučaja Njemačka (Zapadna Europa)
 9. Afrički pokreti: S kontinenta, unutar kontinenta, unutar zemalja
 10. Pokrivenost profesionalnim migracijama: najbolje prakse i etičke dimenzije
 11. Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama: Suočavanje s traumom
 12. Prema suradničkom pokrivanju migracija
 13. Poboljšanje učinka: Novinarske strategije i urednički marketing

U predgovoru Guy Berger, Ravnatelj za strategije i politike u području komunikacija i informacija, rekao je: „Potreba za dobro obučenim novinarima koji rade kvalitetne reportaže o migrantima i izbjeglicama u današnjoj količini sadržaja zatrpana je dosad neviđenim brojem dezinformacija i teorija zavjere. Kvalitetno novinarstvo o migracijama i izbjeglištvu posebno je važno tamo gdje su se populizam i predrasude normalizirali i izazvali strah i mržnju. Neka ovaj priručnik stoga postane utjecajan doprinos svijetu u kojem upravljanje ljudima u pokretu prate najbolje dostupne informacije i uvažavanje ljudskih prava, umjesto da se vodi površnim ili senzacionalističkim izvještavanjem”

Priručniku se može pristupiti ovdje .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!