Učimo kako osigurati rodnu ravnopravnost u medijskim izvještajima

U Novinarskom domu u Zagrebu sedam novinarki koje su htjele više naučiti o rodno ravnopravnom izvještavanju u medijima sudjelovale su na treningu koji je vodio naš član i novinar Zoran Pehar.

Trening se odvio u sklopu projekta Međunarodne federacije novinara Rewriting the story: Tackling media gender stereotypes in political and public life.

Koliko je problem rodno neravnopravnog izvještavanja prisutan možda ilustrira i podatak da nitko od kolega nije bio zainteresiran za nacionalni trening. No, napredak i borba za ravnopravnost nikoga ne čeka pa se tijekom dva dana povela živa rasprava kako se boriti protiv neravnopravnosti.

Sudionice treninga vrlo su dobro identificirale glavne probleme i slikovito ih opisale. Sve su složne da rodne ravnopravnosti u medijima nema.

Istaknule su tako primjere da se muškarcima u televizijskim emisijama obraćaju s doktore, odvjetniče…, a ženama s gospođo.

“Nikada nisam naletjela na članak i fotografiju političara u uskim hlačama s podnaslovom pogledajte kako mu se nazire alat, dok u isto vrijeme mediji kod političarki komentiraju izgled, odijevanje i dijelove tijela iako to nema apsolutno nikakve veze s onim što ona radi.“, upozorila je jedna od polaznica.

Trening je bio i prilika za introspekciju, pa je tako jedna od kolegica primijetila i da sama u izvještavanju koristi rodno neravnopravan jezik i sintagme poput „raskokodakale smo se kao žene“.

Puno veći problem je ipak tretman i novinarki i žena u medijima od strane kolega.

Novinari su u poslu strastveni, a kada je i novinarka takva onda za nju kažu da je agresivna. Novinare nitko ne pita moraju li ići kući ranije jer imaju djecu, novinarke čak šalju kući. Atraktivni tereni redovno se dodjeljuju novinarima, dok novinarkama što ostane. U jednoj hrvatskoj redakciji dvije sportske novinarke dale su otkaz jer nisu mogle napredovati iako su izvrsno radile svoj posao.

Ovo je samo dio primjera s kakvim se sve izazovima susreću novinarke u muškom svijetu.

No, od očajavanja nema koristi pa je trening bio i prilika da se povede rasprava kako unaprijediti borbu za ravnopravnost.

Jedna od polaznica prisjetila se s kakvim su je šokom, ili što bi Robi K. rekao ošamutom, gledali kada je na fakultetu tražila da joj se izda diploma u ženskom rodu. Druga se pak prisjetila da je na plaketi “Nagrada za novinara godine” dodala -ku.

Rekli bi na prvu, male pobune i bitke, ali od toga se kreće. Sve su sudionice zaključile da će nakon treninga u budućem radu više računa voditi o ravnopravnoj zastupljenosti žena u medijima, njihovom prikazivanju u skladu s profesionalnim standardima, bez objektivizacije, trivijalizacije i objektivizacije. Uz to će i u svojim radnim okruženjima upozoravati na rodnu diskriminaciju i aktivno se boriti protiv nje.

Za vas koji niste imali priliku ili vremena sudjelovati na prvom nacionalnom treningu o rodnoj ravnopravnosti, novo izdanje održat će se u veljači pa svakako nastavite pratiti aktivnosti članica i članova Sindikata novinara Hrvatske na našim mrežnim stranicama i profilima na društvenim mrežama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031