U Ujedinjenom Kraljvstvu najavljene nove mjere za sprječavanje SLAPP-a

Autor slike: John Thys / AFP, Izvor EFJ

U  ujedinjenom Kraljevstvu najavljene su nove zakonske mjere za sprječavanje SLAPP tužbi koje se koriste za zastrašivanje novinara i ugrožavanje slobode tiska . Europska federacija novinara (EFJ) pridružuje se  podružnici  Nacionalnoj uniji novinara (NUJ) i pozdravlja paketa prijedloga vlade Ujedinjenog Kraljevstva za suzbijanje moćnih pojedinaca koji pokušavaju koristiti strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPPs) kako bi zastrašili novinare i utjecati na izvještavanje.

Prema najavljenim reformama, U ranom postupku koristit će se novi trodijelni test kkako bi se utvrdilo može li se SLAPP odbaciti. Test će uključivati ​​procjenu odnosi li se slučaj na pitanje od javnog interesa, je li došlo do zlouporabe postupka i procjena izgleda za uspjeh.  Prijedlozi također uključuju shemu zaštite troškova kojom se uvodi gornja granica troškova, kako bi se spriječilo da se optuženici suoče s visokim računima u dugotrajnim sudskim postupcima.

Michelle Stanistreet , glavna tajnica NUJ-a, rekla je: “NUJ već dugo vodi kampanju na nacionalnoj i međunarodnoj razini protiv korištenja zakona o kleveti kojom se želi uništiti novinare i novinarstvo. Objava ovih prijedloga značajan je korak u rješavanju primjene SLAPP-ova i drugih oblika zakonskih mogučnosti koje su osmišljene da ometaju novinarske istrage. Zlouporaba zakona od strane lukavih i moćnih, koji su protiv legitimnog rada medija koji ih pozivaju na odgovornost, pošast je koja se mora iskorijeniti.”  Iako je ovo dobrodošao korak u pravom smjeru, NUJ se nadao da će vlada Ujedinjenog Kraljevstva prihvatiti pozive na jeftinu arbitražnu shemu za rješavanje stvarnih sporova.

Ricardo Gutiérrez , glavni tajnik EFJ-a, rekao je: „U travnju smo pozdravili paket Europske komisije čiji je cilj obuzdavanje porasta SLAPP-ova u Europskoj uniji . Pozivamo države da prihvate buduću direktivu, koja se fokusira na prekogranične slučajeve SLAPP-a, ali i da idu dalje od direktive striktnim reguliranjem nacionalnih slučajeva SLAPP-a.”

NUJ i EFJ nastavit će se protiviti upotrebi SLAPP-ova i pozivati ​​na pojačane reforme, i sudjelovanjem EFJ-a u Koaliciji protiv SLAPP-ova u Europi (CASE).

1. veljače potpredsjednici i povjerenici Europske komisije Veri Jourovoj dostavljena je peticija s preko 200.000 potpisa sa zahtjevom za donošenje EU direktive protiv SLAPP tužbi .

U ožujku je koalicija CASE objavila izvješće pod naslovom “ Odbijanje kritike: Kako SLAPP-ovi prijete europskoj demokraciji ” temeljeno na prikupljenim podacima o 570 zlouporabnih tužbi u 29 zemalja u posljednjih 10 godina. Izvješće je pokazalo da su novinari (34,2%), novine (23%), aktivisti (9,8%), urednici (9,5%) sve više meta tužbi kao odgovor na njihova nastojanja da moćnike pozovu na odgovornost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!