SNH i HND o Erdoganu: u Turskoj je trenutačno 38 novinara u zatvoru

Turski predsjednik Erdogan stigao je u Hrvatsku, gdje je primljen uz najviše počasti.  Zagreb je blokiran njemu u čast, a svi se prave kao da je sve u redu. U izvješću o indeksu slobode medija, na kojem je Turska ove godine ponovno pala, RSF ističe da “u Turskoj jača autoritarnost, koja dovodi u pitanje medijski pluralizam”, “koriste se sva moguća sredstva da se potkopaju kritičari” te da je 90 posto nacionalnih medija danas pod kontrolom vlade.

Turska je poznata po zatvaranju novinara, pa se tako trenutačno u zatvoru nalazi 38 novinara, prošle godine je suđeno 241 novinaru, privedena su 73 novinara, ubijen je jedan radijski voditelj, a fizički je napadnuto 155 novinara. U Turskoj nije napadnuta samo sloboda medija, već i mnogi drugi demokratski procesi, ljudska prava i pravo na slobodu.

U Turskoj je uobičajeno goniti novinare, pa je trenutačno kolega i potpredsjednik EFJ-a Mustafa Kuleli na crnoj listi i pod prijetnjama.  U Turskoj se gase mediji, oduzimaju novinarske propusnice, vrši se financijski pritisak na “neposlušne” medije, a uz pomoć državnih institucija kritički mediji se ekonomski slabe.

Dok je turski predsjednik jutros krenuo prema Pantovčaku iz Sheratona, gdje je odsjeo, uz rutu ga je ispratila šefica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Europske federacije novinara (EFJ) Maja Sever prosvjedujući zbog zatvaranja turskih novinara i postupanja prema medijima u Turskoj.

“Jedan veliki čovjek jednom je rekao – to što nas je malo na prosvjedu ne znači da nismo u pravu”, poručila je Sever i nastavila: “Nisu problem blokirane ulice, problem je Erdogan. U Turskoj su trenutno 38 novinara u zatvoru, u prošloj godini suđeno je 241 novinaru, privedena su 73 novinara, ubijena jedna radijska voditeljica. Fizički je napadnuto 155 novinara.” Prosvjed Maje Sever protiv Erdogana na Twitteru je podijelio i EFJ.    Prosvjedu se pridružio i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko. Pogledajte izjave:

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poražavajućom smatra činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, despot koji već 20 godina vlada Turskom i čovjek koji se u maniri najgorih režima obračunava s braniteljima ljudskih prava i oporbenim političarima, a posebna meta njegova autokratskog načina vladanja su naše turske kolegice i kolege, koje njegov režim uhićuje, premlaćuje, zatvara i osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne.

Neprihvatljivo je, naglašava HND,  što će se s takvim čovjekom susresti najviši predstavnici Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović, na čiji poziv turski predsjednik i dolazi u Hrvatsku, ali i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Sumnjamo da će kod moćnog turskog vladara hrvatski predstavnici protestirati ili mu bar prigovoriti zbog progona novinara i novinarki u Turskoj i gušenja svih glasova koji upozoravaju na njegov nedemokratski način vladanja. Na žalost, ovo nije prvi put da Erdogan dolazi u Hrvatsku i da ga službeni Zagreb srdačno dočekuje poput voljenog vođe. Možda i zbog toga što bi mnogi domaći političari vrlo rado htjeli, poput turskog predsjednika, novinare staviti pod kontrolu zbog kritičkih izrečene riječi.

Čini se kako se hrvatski političari ne zamaraju previše izvješćima organizacija poput Amnesty Internationala, koji sustavno bilježi surov način vladanja turskog predsjednika. Sa žaljenjem konstatiramo kako time pokazuju da ih demokratskih standardi zapravo i ne zanimaju, poručuje Hrvoje Zovko ispred Hrvatskog novinarskog društva.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!