U Sloveniji sve lošije stanje u medijima

Slika preuzeta sa CoE.

U danas objavljenom memorandumu, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović poziva slovenske vlasti da zaustave izrazito pogoršanje slobode izražavanja i medija u zemlji, objavila je Europska federacija novinara.

Povjerenica upozorava da koraci koje je slovenska vlada poduzela posljednjih mjeseci dovode u opasnost slobodu govora. Naglašava da neprijateljski javni diskurs, kao i kampanja blaćenja i zastrašivanja koja je usmjerena protiv aktivista civilnog društva i onih koji izražavaju kritička mišljenja, nanose štetu slobodnom izražavanju i mogu imati loš učinak na slobodu medija.

Povjerenica poziva slovenske vlasti da poduzmu mjere za smirivanje napetosti u društvu i potaknu međusobno uvažavanje u razmjeni mišljenja. Napominjući posebnu odgovornost političkih čelnika u tom pogledu, posebno poziva članove vlade da odgovorno i dostojanstveno koriste platforme društvenih medija. “Članovi vlade moraju se suzdržati od davanja stigmatizirajućih i obmanjujućih komentara o radu civilnog društva i trebali bi javno osuditi takav diskurs drugih”, rekla  je povjerenca.

“Premijer Janez Janša i drugi političari imaju neprijateljsku retoriku prema novinarima u nadi da će ih diskreditirati”, reagirao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez . “Ovo verbalno nasilje može dovesti do fizičkog nasilja. Ti ekstremistički političari potkopavaju demokraciju i pravo slovenskih građana na pristup neovisnim informacijama. Nastavit ćemo sustavno osuđivati ​​ove gnusne napade. “

Povjerenica žali što se čini da je slovenska vlada koristila pandemiju COVID-19 kako bi obeshrabrila slobodno izražavanje neslaganja ili političko protivljenje. Nekoliko mjera koje ograničavaju pravo na prosvjed, uključujući produljene opće zabrane javnih okupljanja i velike novčane kazne izrečene prosvjednicima, čine se nesrazmjernima i riskiraju da potkopaju slobodu izražavanja. Iako imajući na umu odgovornost vlasti za zaštitu javnog zdravlja, Povjerenica preporučuje da vlasti pronađu odgovarajuću ravnotežu kako bi podržale pravo na slobodu mirnog okupljanja. Naglašava da demokratsko upravljanje zahtijeva sudjelovanje javnosti i poštivanje javnog mijenja.

Povjerenica nadalje žali zbog pogoršanja uvjeta koji podupiru slobodu medija u Sloveniji, ukazujući na niz problema, uključujući uznemiravanje, zastrašivanje i kaznene tužbe protiv novinara, ograničenja pristupa javnim informacijama i vladine akcije protiv javnih servisa. Povjerenica posebno osuđuje trend seksističkog uznemiravanja i mizoginog govora protiv novinarki. “Pristojna vladina komunikacija s novinarima važna je za primjer i umanjivanje razine neprijateljstva prema novinarima u zemlji”, rekla je povjerenica.

Povjerenica preporučuje vlastima da pokrenu društvenu raspravu o tome kako se boriti protiv pošasti seksističkog uznemiravanja novinarki, dekriminalizirati klevetu i izmijeniti zakonodavstvo kako bi se spriječile nasilne tužbe koje imaju za cilj podrivanje sudjelovanja javnosti. Također preporučuje olakšavanje pristupa javnim informacijama i državnim tijelima te ratifikaciju  konvencije Vijeća Europe o pristupu službenim dokumentima.

Povjerenica naglašava da javni servisi imaju posebnu ulogu u demokratskom društvu, pružajući visokokvalitetne programe za sve segmente stanovništva i pouzdane informacije. Žao joj je zbog vladinog podrivanja neovisnosti, vjerodostojnosti i financijske stabilnosti javne radiotelevizije RTV i nacionalne tiskovne agencije STA . “Za slobodu medija u Sloveniji od presudne je važnosti očuvanje nacionalne neovisne novinske agencije i ponavljam svoj poziv slovenskoj vladi da hitno ponovno uspostavi odgovarajuće javno financiranje za STA”, rekla  je povjerenica.

Povjerenica primjećuje da se nedavno pogoršanje slobode medija u Sloveniji događa u kontekstu sistemskih slabosti u regulaciji medijskog tržišta u zemlji, koje bi trebalo riješiti kako bi se ojačalo neovisno, visokokvalitetno i raznoliko novinarstvo. U tom smislu, ona preporučuje povećanje transparentnosti vlasništva nad medijima kako bi se riješila uplitanja u uredničku neovisnost na temelju političkih i komercijalnih interesa, rješavanje sukoba interesa između političkih stranaka i medijskih kuća te uspostavljanje mehanizma koji će osigurati učinkovitiju regulaciju medijskog tržišta.

“Iako se čini da je potrebna revizija nekoliko zakona o medijima u zemlji, revidirani prijedlozi zakona trebali bi prihvatiti doprinos medijskih stručnjaka  i ne bi trebali sadržavati odredbe koje bi mogle oslabiti javne medije”, dodala je Povjerenica i na kraju preporučila vlastima da razmisle o izradi  nacionalne strategije za jačanje neovisnosti i pluralizma medija kako bi se osiguralo javno financiranje medija.

Pročitajte memorandum Povjerenika za ljudska prava o Sloveniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!