U prvoj polovici 2022. već zabilježeno 311 kršenja slobode medija

Usred napada bez presedana na demokratske slobode u Ukrajini, ozbiljna kršenja slobode medija nastavila su se događati diljem Europe u prvih šest mjeseci 2022. godine, navodi se u izvješću koje je danas objavio Media Freedom Rapid Response (MFRR). Izvješće su sastavili Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za novinarstvo (IPI) i Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF).

Izvješće MFRR-a dokumentira kršenja i napade na slobodu medija u državama članicama Europske unije i zemljama kandidatima između siječnja i lipnja 2022.

Ilustrira sve veće prijetnje novinarima i naglašava višestruke oblike pritiska s kojima se suočava neovisno novinarstvo, od fizičkih napada i nadzora do SLAPP tužbi i uplitanja vlada u rad novinara.

U prvih šest mjeseci 2022., MRR je dokumentirao 311 kršenja slobode medija u koje su uključena 552 pojedinca ili medijska subjekta u 29 različitih zemalja.

Verbalni napadi, uključujući uznemiravanje i prijetnje bili su najčešći oblici prekršaja (39,2%), a zatim pravni incidenti (30,9%).

Fizički napadi činili su 19,3% slučajeva, iako su oni često bili najteži, uključujući ubojstvo Güngöra Arslana, glavnog urednika turskih novina Ses Kocaeli.

Napadi na imovinu činili su 14,2% dojava, a 12,9% dojava bilo je povezano s cenzurom, poput onemogućavanja pristupa informacijama.

Izvještaj: MFRR-Monitoring-Report-January-to-June-2022.

Foto: MFRR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!