Turska: Novinar Güngör Arslan ubijen u zasjedi, osumnjičeni uhićen

Izvor: EFJ

Güngör Arslan , vlasnik, glavni urednik i kolumnist dnevnika Ses Kocaeli, ubijen je  ispred redakcije 19. veljače. Europska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) i njezine turske podružnice osuđuju ovo brutalno ubojstvo i pozivaju na pravdu.

Güngöra Arslana je napadač ustrijelio u prsa i desnu nogu ispred njegovog ureda u gradu Izmitu. Hitno je prevezen u bolnicu gdje je preminuo od prostrelnih rana.

Guverner regije Kokaeli, Seddar Yavuz , rekao je da su vlasti uhitile osumnjičenog za ubojstvo novinara i pronašle oružje za koje se vjeruje da je korišteno u napadu. Prema izvješćima medija, osumnjičeni je u svojoj prvoj izjavi rekao da su ga “dvije osobe potaknule na zločin”. Güngör Arslanu su redovito prijetili zbog izvještavanja o slučajevima korupcije, mita i klijentelizma. Prijetnje su eskalirale u travnju 2020., kada je skupina neidentificiranih napadača otvorila vatru na ured lokalnih novina.

U članku objavljenom dan prije smrti, Arslan je izvijestio o optužbama za korupciju protiv gradonačelnika Kocaelija Tahira Büyükakına iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP). Ogranak IFJ-a i EFJ-a, Sindikat novinara Turske (TGS),  izjavili su da su ubojice Arslana željeli ušutkati te pozivaju da identificiraju i privedu nalogodavce ubojstva. Vlasti su potvrdile da je u tijeku opsežna istraga o ubojstvu.
Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger : “ Osuđujemo besmisleno ubojstvo našeg kolege Güngöra Arslana i pozivamo vlasti da ne ostave kamen na kamenu u svojim naporima da pronađu njegove ubojice i nalogodavce koji stoje iza ovog strašnog zločina i privedu ih pravdi. Žalimo za gubitkom hrabrog novinara koji je odradio sjajan posao razotkrivanja korupcije i nedjela. Šaljemo sućut njegovoj obitelji, kolegama i prijateljima u ovom teškom trenutku .”
Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutierrez: “Nakon šest ubojstava novinara u Europi prošle godine, ova nova tragedija još jednom pokazuje potrebu da države uvedu pojačane mjere zaštite. Ova ubojita spirala se mora zaustaviti!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!