Tri godine nakon atentata, još uvijek nema pravde za Daphne Caruanu Galiziu

Izvor: EFJ 

Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka  koja je ubijena u napadu autobombom 16. listopada 2017. godine. Kao istraživačka novinarka izvještavala je o koruptivnim radnjama vlade, optužbama za pranje novca i organizirani kriminal. Na godišnjicu njezine smrti brojne organizacije novinara u Europi potpisale su pismo kojim još jednom zahtijevaju pravdu. Pismo prenosimo u cijelosti:

16. listopada 2017. na Malti je izvršen atentat na novinarku Daphne Caruanu Galiziu . Tri godine kasnije, mi dolje potpisani 19 međunarodnih sloboda izražavanja, borbe protiv korupcije, građanskog sudjelovanja i novinarskih organizacija, još jednom zahtijevamo zaustavljanje nekažnjavanja za ovaj gnusni napad.

Dok se protiv navodnog organizatora ubojstva, Yorgena Fenecha , vodi kazneni postupak, a trojica optuženika optuženih za izvršenje atentanta –  Alfred Degiorgio , George Degiorgio i Vincent Muscat , čekaju suđenje, podsjećamo da još uvijek nema pravde za  Daphne Caruanu Galiziu. Pozivamo na temeljitu i učinkovitu kriminalističku istragu i kazneni progon koji će osigurati otkrivanje cijele istine oko svih odgovornih za ubojstvo Daphne Caruane Galizie.

Pozdravljamo činjenicu da je otvorena javna istraga o širim okolnostima atentata i je li to moglo biti spriječeno, premda se i to dogodilo nakon trajnog pritiska i uz neprekidne vladine opstrukcije. Do danas je javna istraga otkrila opsežne propuste države i njezinih institucija da zaštite život Daphne Caruane Galizie i obrazac zastrašivanja i uznemiravanja nje i njezine obitelji, kao i drugih neovisnih novinara s najviših vladajućih razina. Da bi javna istraga bila učinkovita, odboru mora biti dopušteno da i dalje neovisno radi. S tim u vezi, ozbiljno zabrinjava kad premijer Robert Abela pokušava ograničiti pošten i učinkovit rad Istražnog odbora.

Daphne Caruana Galizia napisala je da su ljudi koji su je tužili za klevetu to napravili  “kao strategiju zastrašivanja “. Neprihvatljivo je da se njezina obitelj tri godine nakon njezine smrti mora i dalje  boriti s ovim tužbama protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) koje su protiv nje pokrenuli bivši premijer Joseph Muscat i njegova supruga Michelle , bivši ministar Konrad Mizzi i njegova supruga Sai Mizzi Liang , oligarh i donator vladajuće stranke Silvio Debono i drugi.

Nastavit ćemo našu kampanju i zajedničko zagovaranje dok ne bude pune pravde za Daphne Caruana Galizia. Nadamo se da će ova godina biti posljednji put da, u znak sjećanja na nju, moramo pozvati na prestanak nekažnjavanja i neprestano uznemiravanje njezine obitelji, kako bismo se u potpunosti mogli usredotočiti na poštivanje njezine ostavštine kao neustrašive istraživačke novinarke.

Potpisano:
ČLANAK 19.
Europski odbor civilnog društva za zaštitu novinara
Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF)
Europska federacija novinara (EFJ)
Free Press Unlimited
Global Forum za razvoj medija (GFMD)
IFEX
indeks o cenzuri
Međunarodna federacija novinara (IFJ)
Međunarodna medijska podrška (IMS)
Međunarodni institut za tisak (IPI) Institut za
pravednost i okoliš
Medijska raznolikost (MDI)
Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)
PEN Amerika
Reporteri bez granica (RSF)
Škotski PEN
Transparency International EU

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!