Trenutno otvoreni EU natječaji za medijski sektor

Sindikat novinara Hrvatske želi pružiti podršku kolegicama i kolegama da apliciraju za sredstva koja je Europska komisija osigurala u proračunu za sljedeću financijsku perspektivu od 2021. do 2027. i u  Akcijskom planu za medije i audiovizualnu djelatnost i Akcijskom planu za europsku demokraciju.Trenutno su otvoreni sljedeći natječaji:

U okviru EU programa Obzor/Horizont Inovacije za medije, uključujući i proširenu stvarnost (Innovation for Media, including eXtended Reality (IA))
Poziv je otvoren od 21. lipnja do 21. listopada 2021. godine. Za pristup pozivu kliknite ovdje.

Pilot projekt medijskih platformi  ima za cilj povećati raznovrsnost činjeničnog sadržaja za građane Europske unije kroz digitalnu medijsku infrastrukturu koja uključuje objavljivače medijskog sadržaja. Poziv će biti otvoren u srpnju 2021. godine s rokom prijave u listopadu 2021. Okvirni proračun poziva bit će 6 milijuna eura, a dozvoljeni prijavitelji bit će medijske organizacije aktivne u sektoru kao i medijske tehnološke razvojne tvrtke. Više informacija bit će objavljeno ovdje.

Potpore medijskim vijećima u digitalnom dobu naziv je poziva koji za cilj ima razvoj i promociju novinarskih standarda kao i uspostavljanje samoregulirajućih tijela. Očekuje se financiranje jednog projekta od 500.000,00 € odnosno 90% ukupne vrijednosti projekta. Rok za prijavu je 27. kolovoza 2021. godine, a više informacija kao i dokumentaciju možete preuzeti ovdje.

Pozivi za potporu medijske pismenosti koja je prethodno provedena kao pilot projekt će biti objavljeni u okviru novog programa Kreativna Europa i to krajem 2021. godine o čemu možete saznati više praćenjem popisa trenutno objavljenih poziva ovdje.

Poziv u okviru Obzora koji dotiče pitanje dezinformacija i borbe protiv dezinformacija, a namijenjen je medijskim profesionalcima i građanima bit će otvoren do 21. listopada 2021. godine, a u okviru istog će biti dodijeljena potpora za dva projekta u iznosu od 6.5 milijuna eura po projektu. Više informacija kao i dokumentaciju poziva možete pronaći ovdje, a video prezentacija Poziva se nalazi na ovoj poveznici.

Poziv za potporu medijima mladih u iznosu od 2 milijuna eura bit će objavljen u srpnju 2021. godine o čemu više možete doznati prateći objave Europske komisije ovdje dok je poziv za predstavljanje i uključivanje migranata i izbjeglica za dodjelu potpore jednom projektu u iznosu od 500.000,00 eura odnosno 75% njegove ukupne vrijednosti, otvoren do 10. kolovoza 2021. godine. Više o pozivu možete doznati ovdje.

O trenutno otvorenom pozivu Višejezični poslovi EU kroz europske medijske platforme (Multilingual EU affairs using European media platforms) čija je vrijednost 1,76 milijuna eura i rok za prijavu 15. rujna 2021. godine više možete doznati klikom na poveznicu. Cilj je poziva povećanje raznolikosti vijesti i informativnog sadržaja dostupnog građanima i to iz paneuropske perspektive. Sadržaj mora obuhvatiti aktualne teme i naslove od značaja za europske građane.

Trenutno otvoreni poziv u okviru programa Kreativna Europa, a pod nazivom Međusektorski inovativni laboratoriji ima za cilj potaknuti organizacije iz različitih kulturnih i kreativnih sektora u stvaranju inovativnih digitalnih rješenja s potencijalno pozitivnim dugoročnim utjecajem. Laboratorij će olakšati stvaranje inovativnih rješenja (alati, modeli i metodologije) koja se mogu koristiti i replicirati u audiovizualnom i u barem još jednom kulturnom i/ili kreativnom sektoru. Ukupna sredstva u iznosu od 6,3 milijuna eura odnosno 60% sufinanciranja bit će na raspolaganju do roka za prijavu koji ističe 5. listopada 2021. godine, a detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Prijavnice za redovna godišnja bespovratna sredstva koja DG REGIO (Opća uprava EK za regionalnu i urbanu politiku) dodjeljuje za izvještavanje na temu EU kohezijske politike u vrijednosti 300.000,00 € po projektu odnosno 80% ukupnih sredstava projekta, a čija ukupna alokacija je iznosila 5 milijuna eura 2020. godine, možete pronaći ovdje.

Detalje o novootvorenom pozivu potpore novinarskom obrazovanju, u okviru DG REGIO, ukupne vrijednosti milijun eura koji će biti dodijeljeni jednom projektu i pokrivati maksimalno 95% ukupne vrijednosti projekta, a s rokom prijave 24. kolovoza 2021. godine, možete pronaći ovdje.

Izvor www.min-kulture.gov.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031