Tko je dužan osigurati zaštitne maske?

Nakon odluke Stožera civilne zaštite o obavezi nošenja maski u trgovinama, sredstvima javnog prometa za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 pojedini poslodavci propisali su obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru poduzeća.

Ako je poslodavac propisao obavezu nošenja maski, onda je dužan osigurati nabavu zaštitne opreme. Prema  Zakonu o zaštiti na radu  poslodavac je dužan snositi troškove nabave zaštitne opreme i njegovo provođenje ne smije teretiti radnika, a na stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava  objavljena je Uputa za poslodavce i radnike kod postupanja provođenja mjera sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID 19 u kojoj je jasno propisano: “Poslodavci i radnici dužni su se pridržavati svih mjera zaštite donesenih od strane Stožera civilne zaštite.

Slijedeći opća načela prevencije utvrđena Zakonom o zaštiti na radu, poslodavci su dužni pridržavati se i ovih posebnih mjera. Obveza o osiguranju sredstava zaštite i drugih mjera zaštite odnosi se na poslodavce, dok su radnici dužni iste koristiti i provoditi na propisani način.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!