Teške kaznene prijave protiv predsjednika sindikata novinara

Izvor: EFJ

Ali Kişmir , predsjednik Sindikata ciparskih turskih novinara Basin-Sen , mogao bi dobiti 10 godina zatvora zbog članka objavljenog prije godinu i pol a optužica je podignuta zbog “vrijeđanja i ruganja sigurnosnim snagama”. Europska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) zahtijevaju ukidanje kaznene prijave protiv njega. Očekuje se da će se Kişmir, kolumnist novina Özgür Gazete Kıbrıs , pojaviti na sudu u ponedjeljak 28. veljače zbog kršenja članka 26. Zakona o vojnom zločinu i kaznenim djelima. Policija je 22. veljače obavijestila predsjednika Basin-Sena o optužbama protiv, a prijetnju kaznom zatvora prati i zahtjev za zabranu putovanja u inozemstvo. U današnjem priopćenju  Basin-Sen istiće kako je neprihvatljivo pokretati kaznene postupke protiv novinara i slobode mišljenja i izražavanja.

“Ovi kazneni postupci koje su pokrenule snage sigurnosti prijetnja su svim ciparskim novinarima. Ovo je nepodnošljiv čin zastrašivanja, koji oštro osuđujemo”, rekao je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger. 

“Ovim potpuno nesrazmjernim kaznenim postupkom, vlasti ciparskih Turaka krše europske pravne standarde slobode tiska i slobode izražavanja. Zajedno s našim podružnicama u Basin-Senu, zahtijevamo hitno povlačenje optužbi protiv Alija Kişmira”, dodao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez .

“Ovu tužbu treba gledati kao operaciju ugnjetavanja kritičnih glasova. Znamo da je to praksa autoritarnih režima. Ovi napori da se zastraše i ušutkaju kritični novinari i medijske kuće na Sjevernom Cipru dobivaju zamah pod vodstvom Erdoganove vlade”, rekao je Mustafa Kuleli , glavni tajnik Sindikata novinara Turske (TGS). “Ustali smo protiv onih koji su nas u prošlosti zastrašivali kroz solidarnost. Učinit ćemo to opet, kad god bude potrebno”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031