Tajnost istrage – narušavanje slobode medija i kazneni progon žrtava, okrivljenika i branitelja?

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Hrvatsko novinarsko društvo pozivaju vas na okrugli stol Tajnost istrage – narušavanje slobode medija i kazneni progon žrtava, okrivljenika i branitelja?, koji će se održati u ponedjeljak, 9. listopada 2023. godine, s početkom u 11:00 sati, u Novinarskom domu, Perkovčeva 2 u Zagrebu.

Povod za organizaciju ovog okruglog stola je prijedlog uvođenja novog kaznenog djela pod nazivom “Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje” koji je trenutačno u javnom savjetovanju.

Neka od pitanja na koja će ovaj okrugli stol pokušati odgovoriti su: Hoće li uvođenje tajnosti istrage bitno ograničiti slobodu medija i pravo javnosti da zna informacije od javnog interesa?

Ukida li prijedlog pravo okrivljenika i žrtve na transparentnu istragu koja osigurava da su radnje državnih tijela u najrepresivnijem dijelu kaznenog postupka podvrgnute kontroli javnosti? Inkriminira li okrivljenika i branitelja kao i same žrtve kaznenog djela zbog korištenja prava na javnost u kaznenom postupku i prava na slobodu izražavanja?

Svoj dolazak možete potvrditi na centar@tripalo.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!