Svjetski dan radija

Izvor: www.un.org

Nadovezujući se na više od jednog stoljeća povijesti, radio ostaje jedan od najpouzdanijih i široko korištenih medija. Radio je tijekom godina pružao pristupačan pristup informacijama u stvarnom vremenu i profesionalno izvještavanje o pitanjima od javnog interesa, kao i zajamčeno učenje na daljinu i zabavu. Premošćujući jaz između tradicionalnih i najsuvremenijih tehnologija, radio sada nudi niz sadržaja putem različitih uređaja i formata, poput podcasta i multimedijskih web stranica.

Nedavni svjetski događaji i pandemija COVID-19 narušili su povjerenje u medije općenito, potaknuti kruženjem lažnog sadržaja koji se brzo širi društvenim mrežama. No, dok studije otkrivaju globalni pad povjerenja u internet i društvene mreže, one pokazuju porast ukupnog povjerenja u vijesti. I mnogi građani još uvijek imaju veće povjerenje u radio nego u druge medije.

Digitalni pristup informacijama daleko je od jednakosti, s velikim razlikama među regijama i među zajednicama. Za usporedbu, radio ostaje pristupačan i može se slušati posvuda, čak i kada struja ili povezanost nisu pouzdani. Također je raznolik i uključiv. Društveni radio, na primjer, dopire do onih koji su nedovoljno zastupljeni u mainstream i društvenim medijima, koji se mogu osjećati bolje shvaćeni i poštenije prikazani te posljedično vjeruju svojoj lokalnoj postaji.

U povodu Svjetskog dana radija 2022. UNESCO poziva radijske postaje da obilježe Dan kroz tri podteme:

  • Povjerenje u radijsko novinarstvo: proizvoditi nezavisan i kvalitetan sadržaj;
  • Povjerenje i pristupačnost: Vodite računa o svojoj publici;
  • Povjerenje i održivost radijskih postaja: Osigurati konkurentnost.

Poster 2022: Da radiju, povjerenju
Proslavimo zajedno 11. Svjetski dan radija #WorldRadioDay. Prijavite svoj događaj .

Svjetski dan radija proglašen 2011. od strane država članica UNESCO- a i usvojen od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2012. kao Međunarodni dan, 13. veljače postao je Svjetski dan radija (WRD).

Radio je moćan medij za slavljenje čovječanstva u svoj njegovoj raznolikosti i predstavlja platformu za demokratski diskurs. Na globalnoj razini, radio ostaje najšire konzumiran medij. Ova jedinstvena sposobnost da se dopre do najšire publike znači da radio može oblikovati društveno iskustvo različitosti, stajati kao arena za sve glasove da govore, budu zastupljeni i čuju. Radio postaje trebale bi služiti različitim zajednicama, nudeći širok izbor programa, stajališta i sadržaja te odražavati raznolikost publike u svojim organizacijama i operacijama.

Radio je jeftin medij posebno pogodan za dosezanje udaljenih zajednica i ranjivih ljudi, nudeći platformu za intervenciju u javnoj raspravi, bez obzira na obrazovnu razinu ljudi. Također igra ključnu ulogu u komunikaciji u hitnim slučajevima i pomoći u katastrofama.

Radio je na jedinstvenoj poziciji da okuplja zajednice i potiče pozitivan dijalog za promjene. Slušajući svoju publiku i odgovarajući na njihove potrebe, radijske usluge pružaju raznolikost pogleda i glasova potrebnih za rješavanje izazova s ​​kojima se svi suočavamo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031