Šutnja o zločinima protiv novinara ubija!

Tko je naredio ubojstvo Anne Politkovskaje, Jamala Kashoggija, Arshada Sharifa, Javiera Valdeza, Martineza Zogoa i svih ostalih novinara čija su ubojstva ostala nekažnjena?

Kako bi obilježili Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti za zločine počinjene protiv novinara 2. studenoga, IFJ poziva vlade diljem svijeta da osude, istraže i uhite one koji ubijaju, uznemiruju i zastrašuju novinare. Vlade bi također trebale donijeti jasne i provedive zakone za zaštitu sigurnosti novinara.

Od usvajanja Akcijskog plana UN-a o sigurnosti novinara i pitanju nekažnjivosti 2012. godine, koji je imao za cilj stvoriti “slobodno i sigurno okruženje za novinare i medijske djelatnike”. Opća skupština UN-a, Opća konferencija UNESCO-a i Vijeće za ljudska prava donijeli su više od 26 rezolucija kako bi skrenuli pozornost na porast nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima diljem svijeta.

Unatoč tome, 68 novinara ubijeno je 2022. godine, a IFJ strahuje da će ovogodišnji broj žrtava biti visok zbog aktualnih sukoba u Ukrajini i Izraelu i Palestini. Samo u potonjem sukobu ubijeno je više od 25 naših kolegica i kolega.

IFJ ističe Kamerun, Indiju, Kosovo, Meksiko i Palestinu kao zemlje u kojima je stopa nekažnjivosti posebno zabrinjavajuća i gdje ciljanje medijskih profesionalaca i/ili izostanak reakcije javnih vlasti u privođenju ubojica i zlostavljača novinara šalju poruku da je normalna praksa izvući se s tim.

 

Slučajevi samo jednog od deset ubijenih novinara propisno su istraženi, prema UN-u. Većina ubojica uživa potpunu nekažnjivost, kao da je ubijanje, napadanje ili zastrašivanje novinara normalna praksa. Zauzvrat, to potkopava pravo građana da pozivaju svoje vođe na odgovornost i šteti slobodnom protoku informacija.

Budući da je ovogodišnja tema UN-a “Nasilje nad novinarima, integritet izbora i uloga javnog vodstva”, IFJ poziva države članice da preuzmu svoju odgovornost i obvežu se na borbu protiv zastrašivanja, diskriminacije i nasilja koje okružuje proces praćenja izbora, u jednom od najnapetijih razdoblja za izvještavanje. S obzirom na to da više od 80 zemalja u nadolazećim mjesecima održava nacionalne izbore, IFJ poziva vlade da postave temelje za sigurno izvješćivanje i obvežu se istražiti svaki napad na tisak, uključujući i online.

IFJ također podsjeća na potrebu za obvezujućom Konvencijom UN-a o sigurnosti i neovisnosti novinara i drugih medijskih djelatnika te poziva nacionalne vlade da je usvoje.

Sindikat novinara Hrvatske još jednom izražava sućut obiteljima i prijateljima ubijenih novinarki i novinara, te se pridružuje zahtjevima IFJ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!