#SuisseSecrets: švicarska bankarska tajna ometa slobodu medija

Fotografija: Suisse Secrets 
Europska federacija novinara objavila je priopcenje u kojem naglašavaju da novinari i zviždači riskiraju kazneni progon u Švicarskoj ako otkriju povjerljive bankovne podatke. U vrijeme kada novi  skandal utaje poreza, #SuisseSecrets, potresa švicarski bankarski sustav, Europska federacija novinara (EFJ) zahtijeva ukidanje bankarske tajne, a posebno kaznenih odredbi.  Od 2015. švicarski novinari riskiraju kazneni postupak ako pišu o ukradenim bankovnim podacima. Zbog toga su švicarski mediji morali odustati od istrage klijenata Credit Suisse , u sklopu skandala #SuisseSecrets.
U nedjelju je otkriveno kako je jedna od najvećih švicarskih banaka, Credit Suisse, desetljećima opsluživala korumpirane dužnosnike, navodne kršitelje ljudskih prava i druge neugodne klijente.
Suisse Secrets temelji se na curenju 18.000 računa Credit Suisse koje je dobio njemački list Süddeutsche Zeitung prije više od godinu dana. Njemački su novinari potom podijelili zapise s Projektom izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP ) kako bi pomogli u koordinaciji rada 163 novinara iz 48 medijskih kuća iz 39 zemalja. Ova istraga otkriva kako švicarski zakon dopušta institucijama poput Credit Suisse da dugi niz godina skriva iza vela tajne. U Švicarskoj novinarima često stavljaju lisice na ruke zbog izvještavanja o zlostavljanju u švicarskim bankama. Prema švicarskim gotovo stoljetnim zakonima o bankarstvu, otkrivanje povjerljivih bankovnih podataka kažnjivo je godinama zatvora — što može uplašiti potencijalne zviždače i novinare da ne otkriju nepravde.
“U Švicarskoj, komentirao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez , ako novinar koristi bankovne podatke kako bi razotkrio kriminalne aktivnosti, poput prljavog novca od oružja, droge ili trgovine ljudima, ili terorizma, prijeti mu do tri godine zatvora. EFJ osuđuje ove zakonske odredbe koje krše temeljna načela slobode tiska.”
“Švicarska jednostavno ne poštuje europske pravne standarde o slobodi izražavanja i slobodi tiska”, dodao je Gutiérrez. “To favorizira partikularni interes bankara u odnosu na opći interes. Ne primjenjuje se praksa Europskog suda za ljudska prava koja dopušta otkrivanje povjerljivih informacija sve dok služe javnom interesu. Ova praksa je dostojna najgorih autoritarnih država. Mora se zaustaviti.”
EFJ je upozorio da bi se takva praksa mogla proširiti i na druge europske zemlje. Glavnog urednika njemačkog internetskog medija Correctiv 2018. procesuiralo je hamburško državno odvjetništvo po pritužbi švicarske banke Sarasin nakon što je otkriven skandal s poreznim prijevarama CumEx-Files.
“Gotovo 90 godina švicarski zakon o bankarskoj tajni osigurava nekažnjivost švicarskog bankarskog sustava koji prakticira pranje novca u velikim razmjerima. Vrijeme je da se stane na kraj sustavu koji hrani globalni kriminal”, zaključio je Gutiérrez.
O EFJ-u
Europska federacija novinara (EFJ) najveća je novinarska organizacija u Europi koja predstavlja više od 320.000 novinara u 70 novinarskih organizacija u 44 zemlje u Europi.
KONTAKT

secretariat@europeanjournalists.org
www.europeanjournalists.org

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!