Solidarnost s novinarima koji izvještavaju o prosvjedima u SAD-u

Na fotografiji je novinar nakon što je policija ispalila suzavac i gumene metke u blizini 5. policijske postaje u Minneapolisu tijekom prosvjeda zbog ubojstva George Floyda. Foto: Chandan Khanna / AFP.

Pridružujemo se izjavio o solidarnosti s novinarima koji su se našli na meti policije i prosvjednika tijekom izvještavanja o prosvjedima u SAD-u koje je objavila Europska federacija novinara (EFJ).

Novinarske organizacije u SAD-u izvijestile su da je zabilježeno više od 60 incidenata u kojima su novinari ozlijeđeni ili napadnuti u demonstracijama za pravdu za Georgea Floyda, koji je ubijen u Minneapolisu. Posljednjih dana prijavljeni su napadi i uhićenja novinara u Louisvilleu u Kentuckyju, Las Vegasu, Nevadi, Atlanti i Washingtonu.

EFJ pozdravlja izjavu generalnog tajnika UN-a Antónia Guterresa: “Kada se napadnu novinari, napadaju se i društva. Nijedna demokracija ne može funkcionirati bez slobode medija, niti bilo koje društvo može biti pošteno bez novinara koji istražuju nedjela i govore istinu vlastima. ”

“Zastrašivanje novinara u Sjedinjenim Državama mora prestati”, reagirao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård. “Vlasti u Sjedinjenim Državama na saveznoj i lokalnoj razini moraju upozoriti policijske službenike da ne gađaju novinare te da osiguraju sigurno izvještavanje o prosvjedima.”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031