SNH TJEDAN NA TERENU

Najvažniji zadatak Sindikata novinara je suradnja s kolegicama i kolegama na terenu. Ovoga tjedna bili smo u Puli, Splitu, Vinkovcima i Vukovaru.

U Puli je  je osnovana podružnica Sindikata novinara Hrvatske Radio Rojc. Za glavnu sindikalnu povjerenicu izabrana je Mirjana Radulović.

U Splitu smo s kolegicama i kolegama razgovarali o problemima, teškoj financijskoj situaciji, planovima i budućoj suradnji, projektima koji se otvaraju, načinu kako ćemo zajedno pokušati prikupiti sredstava i za jačanje rada naše sindikalne i strukovne organizacije, ali i kako osigurati sredstva za kvalitetan, istraživački, novinarski rad.

U Vinkovcima i Vukovaru održan je drugi po redu Media In Time festival koji se ove godine održava pod nazivom “Žene, mediji i (ne)moć” kroz koji se želi ukazati na položaj žena u medijima i problemima s kojima se žene u medijima suočavaju. Organizator MIT-a je Udruga za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ koja je danas organizirala panel raspravu pod nazivom “Položaj žena zaposlenih u medijima”.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever kazala je kako je položaj novinarki u Hrvatskoj problematičan po raznim osnovama, da prate “nebitne” teme, manje su plaćene…

“Žene u medijima izloženije su napadima i one su mnogo češće meta fizičkih napada, on line napada i slično. Kukavicama koje napadaju dok sjede za nekom tastaturom uvijek je lakše napasti ženu, Uz to žene su i u prosjeku 16 posto manje plaćene od svojih muških kolega”, rekla je Sever.

U Vukovaru je naša sindikalna povjerenica Marija Molnar organizirala panel diskusiju Seksizam, mobing i seksualno uznemiravanje” i uvodno je naglasila da većina žena izložena seksizmu, mobingu i nekom obliku seksualnog uznemiravanja u Hrvatskoj u pravilu nije spremna prijaviti takvu vrstu nasilja jer sustav je takav da ne ohrabruje žene da se bore protiv seksualnog uznemiravanja, niti da ga prijave

“Moramo izgraditi takav sustav koji će mijenjati takvo stanje i to se mora učiniti na nacionalnoj razini kako bi se jače zaštitilo žene. Svi smo svjesni da je ta zaštita nedovoljna, a u medijskoj sektoru ti napadi su sve jači i jači”, kazala je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever. Po njezinim riječima, namjera je sindikata u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvo (HND), akademskom zajednicom i drugim relevantnim institucijama oformiti edukativnu kampanju kroz koju bi se educirali pripadnici medijskog sektora da znaju raspoznati i reagirati na bilo koji oblik nasilja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!