Kome i zašto smeta neovisna istraga o seksualnom uznemiravanju na HRT-u?

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske na konferenciji za medije upozorili su na dubiozne poteze i poruke vodstva HRT-a nakon serije tekstova tjednika Nacional iz kojih je vidljivo sustavno toleriranje seksualnog uznemiravanja novinarki koje su to zlodjelo prijavile.

“Pozivamo žrtve da ne šute, to nije njihova sramota, to nije vaša sramota. Dajemo punu potporu našim kolegicama i kolegama i pružit ćemo im svu moguću potporu ako se odluče na prijavu”, poručila je predsjednica ogranka HND-a na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić.

Istaknula je da je duboko uznemirujuće priopćenje HRT-a u kojem komentira navode iz Nacionala, a ne demantira ih, da se to sve radi jer HRT-u raste gledanost.

Kazimir Bačić ne pokazuje ni minimalnu razinu solidarnosti i razumijevanja prema kolegicama, kao ni cijela uprava kada u istu prostoriju stavljaju žrtvu i zlostavljača. Ravnatelju programa Renatu Kuniću nije jasno što je nemoralna ponuda i poziva ih da to sami riješe. Prijaviteljica nije dobila izvještaj o istrazi koju je glavni ravnatelj navodno proveo nego je to saznala iz medija.

Na HRT-u je protokol istrage da se suoče prijaviteljica i prijavljeni. ‘Nisi zdrava, imaš ozbiljan problem’, ravnatelj drugom ravnatelju kaže nemoj se opravdavati, a ni žene koje su bile na tom sastanku ne reagiraju”, upozorila je Mikleušević Pavić na način kako HRT “istražuje” prijave o seksualnom uznemiravanju.

Predsjednica Sindikata novinara Maja Sever pojasnila je da su tražili od glavnog ravnatelja uspostavljanje anonimnog sustava prijava koji štiti žrtvu, ali su odbijeni, i ne samo oni već i Nadzorni odbor.

Upozorila je da postojeći sustav ne funkcionira. “Nitko ne kaže da pravilnici nisu implementirani u sustav, stvar je u tome da je praksa pokazala da takav sustav i pravilnici ne štite žrtvu.

U dva slučaja s kojima smo upoznati želimo upozoriti na jednu stvar: SUSTAV NIJE DOBAR, jasno je vidljivo da on ne funkcionira, žrtva nije zaštićena do kraja postupka koji mora biti neovisan, transparentan i nepristran, a sustav je takav da ravnatelj provodi postupak po prijavi protiv najbližeg suradnika kojeg je sam izabrao. Tražimo nadogradnju i poboljšanje sustava”, rekla je Sever.

Zašto se jedan legitiman zahtjev sindikalne i strukovne organizacije, zahtjev za suradnju i zaštitu žrtve odbija jednim dopisom ne zna, ali Sever je još jednom zamolila vodstvo HRT-a da zajedno poboljšaju sustav.

Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek pozvao je novinarke i novinare da se pozabave temama seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja u našem društvu jer je vidljivo da je to veliki problem o kojem se očito ne govori dovoljno.

Gazdek je upozorio i na dvostruka mjerila na HRT-u. “Sjetimo se kako su se ponijeli u slučaju Hrvoja Zovka kojem su u manje od jednog dana nakon svađe i neistinite prijave glavne urednice Informativnog programa Katarine Periše Čakarun dali otkaz i još podnijeli tri tužbe zbog povrede ugleda i časti jer je Zovko progovorio o cenzuri na HRT-u.

Sve laži o nasilničkom ponašanju Hrvoja Zovka odbačene su u dvije presude, a ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i dalje govori o Zovku kao o osobi koja je zaslužila otkaz zbog neprimjerenog ponašanja. I dalje tvrde da nema cenzure na HRT-u iako postoje pravomoćne presude koje potvrđuju da postoji cenzura na HRT-u. HND smatra da vodstvo HRT-a zbog svega ovoga mora otići”, rekao je Gazdek.

“Gospodine Bačiću kome i zašto smeta neovisno povjerenstvo i temeljita i ozbiljna istraga”, zapitala se Sanja Mikleušević Pavić i dodala da vodstvo HRT-a želi slučaj gurnuti pod tepih iako je duh izašao iz boce.

Pozvala je Vladu, Ministarstvo kulture da se pozabave, a nadležne saborske odbore da održe hitnu sjednicu o stanju na HRT-u i ne samo o ovom slučaju nego i o gašenju dopisništva u Sisku, kvaliteti programa i cenzuri.

Maja Sever upozorila da se sindikatu i HND-u javlja dosta ljudi koji su bili suočeni s ovim ili onim oblikom uznemiravanja na HRT-u, a u strahu su od odmazde i otkaza.

“Nitko u našem društvu ne smije biti uznemiravan, zlostavljan i izložen/a seksualnim aluzijama i napastovanju. Postoje pravila ponašanja i želim poslati poruku svim kolegicama i kolegama da se zajedno borimo za poboljšanje sustava, transparentnost i mogućnost anonimne prijave.

Mi smo tu za vas. Možemo ponuditi podršku, ohrabrenje i stručnu i pravnu pomoć. Znate kanale kojima nam se možete obratiti. Znajte da smo tu za vas i nećemo vas ostaviti, zaključila je Sever.

Foto: Jutarnji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031