Slovenska novinska kuća Necenzurirano.si primila 39 SLAPP tužbi

Foto: Necenzurirano.si

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se europskim grupama za novinarstvo i slobodu tiska u osudi pritiska SLAPP tužbama na Necenzurirano.si. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Mi, dolje potpisane organizacije, izražavamo veliku zabrinutost zbog niza tužbi za klevetu usmjerenih na novinare koji su radili za slovenski portal Necenzurirano  u posljednja dva mjeseca.

Kao što je navedeno u  upozorenju za slobodu medija koje je  objavilo Vijeće Europe, od kolovoza je protiv novinara Primoža Cirmana, Vesne Vuković i Tomaža Modica,  porezni stručnjak i neslužbeni financijski savjetnik slovenskog premijera  Rok Snežić podnio 13 različitih kaznenih tužbi, tako da sada imaju ukupno 39 tužbi.  Tužbe su usmjerene na zajedničko izvještavanje novinara u posljednje tri godine o Snežićevom poslovanju i navodnom sudjelovanju u ilegalnom zajmu Janšine vladajuće stranke SDS. Izvještaj je objavljen na siol.net, a zatim i necenzurirano.si, portalu koji su trojica novinara osnovali u siječnju 2020.

Snežić tvrdi da su neistiniti elementi u tim člancima ozbiljno narušili njegovu čast i ugled i zato podnosi  kaznene prijave za klevetu. Kleveta se prema slovenskom zakonu kažnjava novčanom kaznom ili zatvorom do godinu dana.  Sam Snežić, koji vodi tvrtku za “optimizaciju” poreza, ranije je osuđivan za prijevaru, pranje novca i utaju poreza i predmet je istraga Ureda Republike Slovenije za sprečavanje pranja novca i Nacionalnog istražnog ureda ( NPU) u Sloveniji i u Bosni i Hercegovini.

Vjerujemo da je potpuno jasno da broj i priroda ovih lažnih tužbi za klevetu protiv Necenzurirano.si nisu usmjerene zbog dokazivanja pravde, već na utišavanje novinara koji će biti prisiljeni da vode dugotrajne i skupe pravne bitke, financijski ih iscrpljujući i obeshrabrujući ih od daljnjeg izvještavanja.

Ovaj slučaj predstavlja jednu od najdrskijih upotreba Strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) u Europskoj uniji posljednjih godina, tužbi koje jaki akteri u društvu koriste za zastrašivanje medija koji rade u javnom interesu.  Nadamo se da će sud u Mariboru uvidjeti da su ovi slučajevi očigledna zlouporaba pravosudnog sustava kako bi se izvršio pritisak na novoosnovani medij – i odbaciti tužbe.  Kako bismo zaštitili novinare od rizika sličnih parnica u budućnosti, apeliramo na vladu da  oživi parlamentarne rasprave  o ukidanju kaznene klevete u Sloveniji, kao dio šire zakonodavne reforme Kaznenog i Građanskog zakona.  S obzirom da su opasnosti takvih parnica protiv medija poput Necenzurirana potpuno jasne, koristimo ovu priliku da  ponovimo  poziv Europskoj komisiji da uvede proceduralne zaštitne mjere i mjere protiv SLAPP-a kao dio svog nadolazećeg Akcijskog plana za europsku demokraciju. Osim toga, potrebna je smjernica protiv SLAPP-a da bi se uspostavili minimalni standardi zaštite na razini Unije, uvođenjem sankcija koje se primjenjuju na podnositelje zahtjeva koji podnose nasilne tužbe,  mjere zaštite za žrtve, kao i druge vrste preventivnih mjera.

Dalje primjećujemo da se ovo pravno uznemiravanje događa u kontekstu  brzog pada slobode tiska i medija  u Sloveniji tijekom posljednjih šest mjeseci, u kojem posljedice i odmazda protiv kritičara vlade stvaraju neprijateljsku klimu pritiv novinarstva. Štoviše, važno je napomenuti da je ove tužbe pokrenuo saveznik premijera, a premijer Janša je sam 25. rujna objavio na Twitteru komentar s porukom “Panika!” uz izvještaj o tužbi. Novinska kuća koja je to objavila proteklih je tjedana objavljivala je omalovažavajuće i neutemeljene članke o osoblju Necenzurirano.si. Zabrinuti smo jer se čini da su ti napadi koordinirani kako bi se ocrnilo troje novinara i diskreditiralo njihovo izvještavanje.

Slučajevi SLAPP-a poput ovog prijete neovisnom novinarstvu. Bila bi tužna ironija da i sam Necenzurirano, postane postane žrtva cenzure.”

Potpisano

ČLANAK 19

Europska unija građanskih sloboda

Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF)

Europska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Indeks cenzure

Međunarodni institut za tisak (IPI)

Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)

Slovensko udruženje novinara (DNS)

Organizacija za medije jugoistočne Europe (SEEMO)

Zaklada Daphne Caruana Galizia

Reporteri bez granica (RSF)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!