Sloboda novinarstvu!

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske obilježavamo simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine u 11,55 sati kojom ćemo upozoriti na nužnost bolje zaštite novinara i novinarstva kao nezamjenjivih čimbenika svake istinske demokracije. Gospodarske krize koje sustižu jedna drugu – od svjetske financijske krize preko pandemije COVID-19 do ruske agresije na Ukrajinu – pogađaju sve zemlje, velike i male, kao i sve djelatnosti, uključujući i Hrvatsku. Sve rašireniji nesigurni i neformalni rad u medijima, posebno na brojnim portalima i drugim online medijima, smanjuje mogućnost novinara da zaštite sebe i svoju profesiju, a time obrane i vjerodostojnost medija u kojima rade i surađuju. Fleksibilizacija tržišta rada, promjene u zakonodavstvu na štetu radnika i otvaranje previše prostora za zapošljavanje putem ugovora na određeno i drugim atipičnim oblicima rada (outsourcing, agencijski rad, honorarni rad) negativno se odražava na materijalnu i socijalnu sigurnost radnika u medijima uz upitnu sigurnost ostvarivanja mirovine. To posebno pogađa mlade su/radnike i freelancere, pa se i oni trebaju sindikalno organizirati kako bi se zaštitili. Povrh svega, brojni poslodavci, ne samo u malim nego i u velikim medijima, zabranjuju novinarima sindikalno organiziranje. Sindikat novinara Hrvatske upozorava da je sindikalno pravo temeljno ljudsko pravo koje nitko novinarima i medijskim radnicima ne smije osporavati, a niti mi kao medijski radnici ne smijemo na te zabrane pristajati. Najbolji način da obranimo svoje temeljno ljudsko pravo jest da se organiziramo u sindikat jer samo tako možemo pregovarati o kolektivnom ugovoru za zaštitu svojih prava. Moramo postati svjesni toga da naša prava i zaštita ne ovise samo o poslodavcima nego jednako tako i o nama. Uz to ja vam želim sigurne plaće, dobre radne uvjete i slobodu i neovisnost da radimo ono što najviše volimo! Da se bavimo novinarstvom!

Ove godine na 3. svibnja, na Svjetski dan slobode medija prisjetit ćemo se kolegica i kolega koji su poginuli u Ukrajini. Ispred Novinarskog doma, točnije ispred ploče s imenima poginulih novinara i novinarki u antifašističkoj borbi i u Domovinskom ratu pročitat ćemo Deklaraciju iz Perugie https://bit.ly/3rFEUL5 i naglasiti važnost novinarstva. Lijepo vas molim da mi se javite i pomognete ako imate vremena. Treba 21 novinar/novinarka koji će držati plakat s fotografijom i informacijom o poginulim kolegama. 21 kolegica i kolega je poginulo. Vjerujem da ćemo naći vremena i volje da ih se na Svjetski dan slobode medija prisjetimo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031