Skupština EFJ-a: Zajednička borba za slobodno novinarstvo se nastavlja

Dok su nas minute dijelile od službenog početka godišnje skupštine Europske federacije novinara prolomila se vijest da su Maria Ressa i Dmitri A. Muratov ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir.

U vremenima dok novinarke, novinare i medijske djelatnike progone, ubijaju, zatrpavaju sudskim tužbama, ne daju im da rade, dišu… vijest da su Nobela za mir po prvi put dobili novinari koji se bore za slobodu govora obvezala je sudionike skupštine EFJ-a da još žustrije i borbenije upozore, ali i daju konkretne prijedloge kako se boriti za slobodno novinarstvo i sigurnost novinara.

U pozdravnim govorima čelnici EFJ-a, SNH-a i HND-a istaknuli su da se novinari, te profesionalno i pošteno novinarstvo, svaki dan suočavaju s izazovima – od SLAPP tužbi, otkaza i manjka posla zbog pandemije COVID-19, smanjenja radničkih prava, autorskih prava, do svakodnevne borbe za goli život u Afganistanu, progona u Bjelorusiji, Turskoj i napadima na novinarke i novinare diljem Europe.

Nije u habitusu novinara da plaču nad svojom tužnom sudbinom pa je i izlaganje predsjednika Bjeloruskog udruženja novinara Andreia Bastunetsa, koje je pod velikim pritiskom vlasti čak ukinuto odlukom suda, popraćeno snažnim pljeskom koji se prolomio velikom dvoranom Novinarskog doma uz obećanje da će sve članice EFJ-a i dalje nastaviti kroz svoj rad, ali i pritiskom na svoje vlade dati sve od sebe da se bjeloruskim novinarkama i novinarima omogući pravo na slobodu govora i izvještavanja bez straha da završe u zatvoru.

Tek je malo bolja situacija na Balkanu, istaknuto je na okruglom stolu o pritiscima na novinare na Balkanu. Od Slovenije preko Hrvatske, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Albanije, Crne Gore novinarke i novinari susreću se s prijetnjama, napadima, SLAPP tužbama. Zajednička borba nastavlja se i po ovom pitanju putem zahtjeva vladama da snažnije rade na sigurnosti novinara bez čijeg rada nema prave demokracije.

Ostatak dana delegati EFJ-a proveli su u raspravi i potvrđivanju izvješća o radu Europske federacije novinara.

Drugi dan skupštine započeo je predstavljanjem rezultata projekta “Neliberalni zaokret” o novinarstvu i publici u vremenima polarizacije. Riječ je o komparativnoj studiji o konzumaciji vijesti i političkoj polarizaciji u četiri zemlje – Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Srbiji. Osim analize, projekt je iznjedrio i preporuke za novinare i političke donositelje odluka o tome kako vratiti povjerenje publike u medije i novinarstvo. Cijeli projekt pročitajte OVDJE.

Idemo dalje – zajedno, solidarno i snažno

Na samom kraju skupštine usvojeni su zahtjevi i izjave koje su obuhvatile većinu problema s kojima se novinarstvo danas susreće, a ujedno i obvezale EFJ i sve članice da nastave raditi na zaštiti slobodnog novinarstva i novinara.

U hrvatskom kontekstu zaključeno je da će EFJ od hrvatskih vlasti tražiti izmjene Kaznenog zakona koji se odnose na dekriminalizaciju odredaba o povredi časti i ugleda kako bi se smanjio pritisak na medije i novinare. Riječ je o amandmanu koji je predložilo Hrvatsko novinarsko društvo u zaključku o SLAPP-tužbama.

HND podsjeća kako je velik broj SLAPP-tužbi ozbiljan problem i brojke od 924 aktivne tužbe protiv novinara i medija u traženom iznosu od 10,5 milijuna eura izazivaju zabrinutost.

Upravo su o tome čelnici EFJ-a, SNH-a i HND-a i razgovarali na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem po završetku skupštine.

Kao izjava Skupštine prihvaćen je prijedlog koji je u ime Sindikata novinara Hrvatske, te Nezavisnog udruženja novinara Srbije, BH novinara i Društva novinara Slovenije iznijela predsjednica SNH Maja Sever istaknuvši zajednički problem lokalnih medija. Predložila je da se pronađe transparentan model za njihovo financiranje s obzirom na to da je sadašnji neodrživ jer lokalne vlasti financiraju medije kroz oglašavanje i tako u zatvorenom krugu postaju međuovisni.

Po pitanju Bjelorusije zaključak je da se pozove Europsku komisiju i Europski parlament da uvedu sankcije režimu u Bjelorusiji kako bi BAJ mogao nastaviti svoju misiju te je istaknuto da se članovima udruženja pomogne i omogući nastavak rada.

Doneseno je još niz zaključaka i izjava među kojima su i prijedlog o hitnom uspostavljanju međunarodne komisije za istragu ubojstava i otmice novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine, koji su predložili predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), zatim o slobodi tiska u Francuskoj jer, kako je kazala Dominique Pradalié iz francuskog Sindikata novinara, novim se zakonom onemogućava izravni pristup akterima događanja poput vatrogasaca i policije s kojima novinari više ne mogu izravno komunicirati, nego to moraju raditi preko treće osobe koja je za to zadužena, stoji u izvještaju HND-a o godišnjoj skupštini.

Također je zaključeno kako je nužno da se pomogne novinarima i novinarkama u Afganistanu, koji su posebno na meti talibanskog ražima, a posebno novinarke, dok je strašan primjer ubojstvo Fahima Dashtyja, novinara i predstavnika Afganistanskog nacionalnog novinarskog sindikata.

Isto tako je, na prijedlog Turskog udruženja, zaključeno kako će se reagirati na prijedlog novog Zakona o dezinformacijama, koji smatraju pritiskom vlasti na novinare, zloupotrebom zakona te cenzurom. Dana je i podrška slovenskim kolegama u njihovim nastojanjima da se financira i zaštiti nezavisnost Slovenske novinske agencije (STA) i da se smanji pritisak na novinare, koji je sve jači, a dolazi od desničarskog premijera Janeza Janše. Članovi skupštine založili su se i za kvalitetno i humano izvještavanje o izbjeglicama.

U završnoj riječi na kraju skupštine predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård kazao je kako je s brojnim zaključcima i izjavama koje su usvojene i donesene pred Upravnim odborom EFJ-a veliki posao koji treba uraditi jer se za osam mjeseci već održava nova opća skupština EFJ-a.

Istaknuo je da su rasprave bile plodonosne te kako je bilo sjajno ponovo se sastati uživo, što je pandemija onemogućavala. Bjerregård je zahvalio svim sudionicima, a naročito domaćinima, koji su, kako je kazao, bili odlični organizatori i omogućili besprijekoran i uspješan rad skupštine “jer bez ljudi koji sve to organiziraju i rade na tome bilo bi puno teže”.

Sindikat novinara Hrvatske ponosan je na angažman svojih članova i suradnjom s HND-om u organizaciji ovog događaja koji je svima poticaj da ustrajno radimo dalje jer #novinarstvonedamo!

 

Foto: Nikola Šolić, Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031