Sindikati za pravedan oporavak – što smo naučili iz posjeta Radio Sisku

U sklopu projekta Sindikati za pravedan oporavak kojeg vodi Europska federacija novinara u procesu smo održavanja radionica o važnosti kolektivnih pregovora u lokalnim medijima i redakcijama u cijeloj Hrvatskoj. Zato je delegacija SNH-a i BRID-a posjetila Radio Sisak.

U razgovoru s radnicama i radnicima, te direktoricom radija upoznali smo se sa problemima koji opterećuju ovaj radio.

Kako je riječ o lokalnom radiju koji emitira program na području koje je i prije potresa bilo ekonomski i demografski devastirano jasno je da je financijska samoodrživost radija isključivo kroz prihode od oglašavanja gotovo nemoguća. Iako jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju zakonsku obvezu dio svojih proračuna trošiti i na potpore ili oglašavanje u lokalnim medijima, u slučaju Radio Siska ta su sredstva gotovo beznačajna.

Kako su nam kolegice i kolege pojasnili, razlog slabog oglašavanja ili zakupa medijskog prostora od strane lokalne i regionalne samouprave leži u činjenici da je uređivačka politika ovog radija vrlo jasna – nema povlađivanja ili nekritičkog pristupa kod izvještavanja o radu istih pa sumnjaju da je i to razlog zašto ih se zaobilazi.

Unatoč tome Radio Sisak održava visoke standarde uređivačke politike i redovno prati i izvještava o svemu što se događa u gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi njihove slušateljice i slušatelji uvijek imali točnu i pravodobnu informaciju.

Upozorili su nas i da je problem nacionalnih državnih tijela poput ministarstava i agencija, te poslovnih subjekata koji djeluju na nacionalnoj razini, taj što se redovito odlučuju na zakup medijskog prostora kod radija koji imaju nacionalnu koncesiju, a lokalne radije praktički ignoriraju iako i na njihovom koncesijskom području obavljaju svoje djelatnosti.

Jedna od glavnih prepreka prema oporavku i spašavanju lokalnih medija, u ovom slučaju radija, jest nedovoljna regulacija ovog segmenta djelatnosti. Primjerice, praksa je da su mnogi lokalni mediji u nekom dijelu u suvlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. U puno slučajeva to znači i stalni pritisak tih jedinica na uređivačku politiku.

Kada se to preseli na nacionalnu razinu, brojni lokalni mediji ostali su bez mogućnosti da se prijave na potpore za očuvanje radnih mjesta zbog epidemije covida ako jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju udio u vlasništvu u tim medijima veći od 25 posto. Te jedinice nisu pomogle, a radija ne mogu sama iznaći sredstva za plaće usred drastičnog pada oglašavanja.

Uz sve to, ako se žele javiti na natječaje za državne potpore i druge financijske instrumente redovito dobivaju odbijenice da nisu prihvatljiva djelatnost dok se u isto vrijeme od njih očekuje da plaćaju sva davanja kao i svi ostali gospodarski subjekti koji su na tržištu. S jedne strane za radija se kaže da su djelatnost koja je važna za javni interes, s druge strane tretira ih se kao trgovačka društva opterećena koncesijama, tehničkim uvjetima i ogromnim potrebama za modernizacijom u opremi koju im nitko ne želi sufinancirati.

Iako, kako sami kažu, da je iz mjeseca u mjesec borba za preživljavanje, ekipa s Radio Siska ne očajava nego vrijedno rade svoj posao shvaćajući pri tome i vrijednost kolektivnih ugovora i pregovaranja, pa je tako izlaganje predstavnika BRIDA-a o važnosti kolektivnih ugovora i zaštite radničkih prava sa jednakim zanimanjem pratila i direktorica radija i svi radnici.

Važno je poticati kulturu kolektivnog pregovaranja, kako bi i radnici u lokalnim medijima i vlasnici shvatili kako kolektivni ugovor nije teret za vlasnike koji govori samo o razini plaće, nego se njima može dogovarati i bolje uvjete rada kao što su: radno vrijeme, međuljudsko ophođenje, zaštita sigurnosti novinara itd. Također, kada se potpiše kolektivni ugovor iste te radakcije postaju socijalni partneri i ravnopravno mogu sudjelovati u pritiscima prema poltiičkim akterima koji kreiraju zakone.

Nakon sastanka dogovoreno je da će Sindikat novinara Hrvatske na nacionalnoj razini i u redovnoj komunikaciji s resornim ministarstvima i agencijama glasno i jasno upozoriti na sve probleme s kojima se lokalni mediji susreću i nuditi moguća rješenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!