Sindikati: Ili raspisivanje referenduma ili građanski prosvjedi!

Sindikati okupljeni u referendumsku inicijativu 67 je previše u ponedjeljak su na Trgu svetog Marka poručili Vladi, Saboru i premijeru Plenkoviću da što prije raspišu referendum ili će u protivnom organizirati građanske prosvjede, piše N1

“Osim zahtjeva prema Saboru željeli bi poručiti premijeru Andreju Plenkoviću da potpisi nisu bili iz političkih interesa ili politikanstva nego naša želja da budućim umirovljenicima bude bolje.

Predsjednik Sabora treba raspisati referendum, a premijer mora odlučiti da referendum mora biti i da se volja građana mora poštovati.

Nećemo učiniti ništa protiv Sabora i Vlade ako se referendum raspiše. Ako to ne učine i ne budu poštovali volju građana naša je dužnost da pozovemo građane na ulice i da kažu što misle o takvoj Vladi i Saboru”, poručio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever rekao je da su se danas okupili kako bi poslali poruku da se referendum treba što prije raspisati. Kaže da točke o raspisivanju referenduma nema na dnevnom redu Sabora pa žele poručiti da se uvrsti na dnevni red jer je vrlo jasno da potpisa ima više nego dovoljno.

“Jedina i prava istina je da je više od 750.000 građana tražilo referendum vezano za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.”

Kaže da je Vlada išla s prljavom kampanjom tijekom prikupljanja potpisa i da su preko ljeta vidjeli stidljive članke u kojima stručnjaci govore da treba povisiti dobnu granicu za odlazak u mirovinu.

“Nije svako odijelo za svako tijelo,  to što je dobro za Norvešku ili Švedsku nije dobro za Hrvatsku. Raspišite referendum što prije”, poručio je.

Sever smatra da se stigne raspisati referendum za listopad i nakon toga relaksirano pristupiti predsjedničkim izborima.

Predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić istaknuo je da HDZ obnaša vlast s istim brojem osvojenih glasova na izborima koliko su sindikati prikupili za referendum. “Važno je održati referendum kao znak demokratske političke kulture.”

Ribić smatra da jedino Andrej Plenković odlučuje hoće li poslati pitanje na Ustavni sud koji, kaže, uvijek podupire politike na vlasti, a ne vladavinu prava.

“Upozoravamo da tu šaradu gdje će Plenković pitati samog sebe preko svojih prijatelja u Ustavnom sudu svi vidimo, sve je jasno, sve je transparentno, gospodine Plenković, raspišite referendnum”, poručio je Ribić.

Mladen Novosel precizirao je kako očekuju do kraja mjeseca da se termin utvrdi u Saboru. “Ako bude solucija prema Ustavnom sudu onda Sud ima 30 dana da odgovori Saboru, a u tom tajmingu ćemo održavati tempo pritiska na Ustavni sud, ne na to kakvu će odluku donijeti nego da je samo donese.

Ovo nije 2010. kada je Vlada povukla Zakon o radu iz procedure, a Ustavni sud rekao da nerma razloga za referendum. Danas zakon postoji, ono što znamo sigurno da neće biti pregovora oko zakona ili sporazuma da referenduma ne bude. Ako referenduma ne bude bit će sigurno građanski prosvjedi”, rekao je Novosel.

Sindikalisti su istaknuli i kako se neće odazvati na poziv na dijalog ministra Josipa Aladrovića sve dok se referendum ne raspiše.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!