Sindikat novinara u EU projektu “Zdravlje i sigurnost novinara”

Sindikat novinara sudjeluje u EU projektu “Zdravlje i sigurnost novinara” zajedno s Europskom federacijom novinara i još četiri europska novinarska sindikata i udruge.

Novinari i medijski radnici uvijek su se smatrali radnicima s visokim rizikom zbog prirode svog posla. Ali u stvarnosti nedostaje svijest o zdravstvenim i sigurnosnim pitanjima, kao i zaštitne mjere i politike za novinare. U brzini objavljivanja udarnih vijesti, zaboravlja se procjena rizika za novinare. No, novinari se suočavaju s rizicima po zdravlje i sigurnost i  na radnom mjestu i u opasnijim ili nestabilnim okruženjima. Od 1990. godine 371 novinar i medijski radnik izgubio je život na zadatku.

Kriza uzrokovana virusom COVID-19 razotkrila je te nedostatke i potvrdila da su zdravlje i sigurnost radnika poput novinara sve važniji. Sindikati igraju važnu ulogu u osiguranju zdravlja i sigurnosti radnika koji su često pod pritiskom da obavljaju posao u nesigurnom okruženju bez odgovarajuće zaštite ili propisa. Mnogi sindikati u Europi koji predstavljaju strateški važne radnike, uključujući novinare, pojačano djeluju kako bi zajamčili zdravlje i sigurnost tijekom pandemije.

U tom kontekstu, projekt „Promicanje zdravlja i sigurnosti novinara kroz osposobljavanje i socijalni dijalog“ želi odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Tko je odgovoran za zdravlje i sigurnost novinara?
  • Kako novinari mogu postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života u sve digitalnijem dobu, proizvodeći vijesti od 24 sata?
  • Kako sindikati i udruge novinara mogu podržati radnike?

Potrebna je kultura sigurnosti i koordinirani napori kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost novinara.

CILJEVI PROJEKTA

Glavni cilj ovog projekta je promicanje zdravlja i sigurnosti na radu kroz osposobljavanje radničkih organizacija i sudjelovanje u socijalnom dijalogu s poslodavcima. Zatim, stvoriti univerzalni model procjene rizika koji će novinari i medijske tvrtke moći koristiti u praksi i razmjenjivat najbolje prakse. Fokus je na ranjivim radnicima, poput žena novinarki i slobodnih novinara.

AKTIVNOSTI

  • Istraživanje o percepciji novinara o zdravstvenim i sigurnosnim pitanjima
  • Razvoj mrežne platforme za procjenu rizika
  • Izrada internetskog priručnika s pet modula (studije slučaja, najbolje prakse, fizička sigurnost i digitalna sigurnost)
  • Pet treninga bit će organizirano u Hrvatskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Francuskoj i Nizozemskoj
  • Uključivanje sudionika izvan novinarskog sektora
  • Završna konferencija u Bruxellesu za podizanje svijesti i objavljivanje mrežne platforme i priručnika

U projektu će sudjelovati pet nacionalnih sindikata i udruga novinara u Hrvatskoj (Sindikat hrvatskih novinara, SNH), Njemačkoj (Njemački sindikat novinara, DJV), Francuskoj (Nacionalni sindikat novinara CGT, SNJ-CGT), Nizozemskoj (Nizozemsko udruženje novinara , NVJ), te Švedske (Švedsko udruženje novinara, SJF) i njihovih nacionalnih organizacija poslodavaca. Obuke će uzeti u obzir pokrivenost te potrebe i razvoj nacionalnih partnera u tim područjima. Na treningu će se koristiti resursi na mrežnoj platformi i mrežni moduli / trening.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!