Safety4journalist u Francuskoj, uskoro u Hrvatskoj

Izvor:EFJ

Novinari i predstavnici novinarskih sindikata u Francuskoj sudjelovalo je u radionici o sigurnom praćenju prosvjeda i građanskih nemira, 10. i 11. listopada 2022. u Parizu. Radionica je dio serije treninga koje organizira Europska federacija novinara (EFJ) u okviru projekta Safety4Journalists.

Radionica je organizirana u suradnji s francuskim novinarskim sindikatom SNJ-CGT , a prisustvovalo je šest novinarki i sedam novinara. Svi rade kao snimatelji i fotografi, a dolaze iz različitih gradova Francuske, uključujući Lyon, Bordeaux, Besançon, Nicu i Pariz. Obuka je bila usmjerena na sigurno praćenje prosvjeda i procjenu rizika prije terenskih zadataka u Francuskoj.

Ovaj projekt je odgovor na sve češće napade s kojima se novinari suočavaju u Francuskoj, a cilj mu je pokazati novinarima praktične sigurnosne vještine. Samo u posljednjih šest mjeseci zabilježeno je 27 napada na 41 novinara prema podacima Brzog odgovora na slobodu medija (MFRR).

Radionica u Parizu, koju je vodio trener EFJ-a David Bevan, bila je usredotočena na to kako pratiti demonstracije i situacije građanskih nemira kao medijski djelatnik. Također je pružena prilika sudionicima da podijele svoja iskustva o prijetnjama i napadima s kojima se suočavaju tijekom rada. Tehnike prevencije, predviđanje rizika i kako najbolje reagirati i prenijeti vijesti kada se suočite s neprijateljski raspoloženom masom bile su glavne točke tečaja. Također su uključene praktične vježbe, na primjer kako dovršiti procjene rizika identificirajući prijetnje i implementirajući nepredviđene mjere koje treba uspostaviti kako bi se rizici sveli na minimum.   Jedan je sudionik rekao da mu je obuka “otvorila oči, ali i da je poziv na buđenje”: “Prije sam pokrivao demonstracije bez da sam razmišljao o tome što mi se može dogoditi tijekom nasilnih događaja. Uvijek sam vjerovao svom instinktu, ali kako sve više postajemo mete, obuka je bila korisna za preispitivanje rutine. Procjena rizika vitalni je dio toga.” Osim radionice za obuku, EFJ i SNJ-CGT pokrenut će radnu skupinu sa sudionicima i članovima drugih organizacija kako bi raspravljali o daljnjim aktivnostima za razvoj nacionalne sigurnosne kulture u Francuskoj.

“Pobijedili smo revizijom Nacionalnog policijskog plana (SNMO) i priznavanjem novinarske iskaznice IFJ-a, sada moramo krenuti naprijed u razmjeni s policijom, posebno u kontekstu njihove obuke,” rekao je SNJ- Glavni tajnik CGT-a Emmanuel Vire.

Sljedeća radionica projekta Safety4Journalists održat će se u studenom u Hrvatskoj.

Projekt sufinancira Europska komisija (DG Employment, Inclusion and Social Affairs). Nacionalne partnerske organizacije su   TUCJ (Hrvatska), DJV (Njemačka), SNJ-CGT (Francuska), NVJ (Nizozemska) i SJF (Švedska).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!