Ruska novinarka Oksana Baulina poginula je u ratu u Ukrajini

Foto: The Insider Izvor:EFJ

Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) potvrdila je danas smrt ruske novinarke Oksane Bauline.  Baulina je snimala ruševine trgovačkog centra u okrugu Podil kada je ruska artiljerija granatirala to područje. Šest novinara i novinarki poginulo je od početka rata u Ukrajini. Europska i međunarodna novinarska federacija (EFJ-IFJ) još jednom osuđuju bombardiranje civilnih ciljeva od strane ruske vojske.

Oksana Baulina izvještavala je iz Kijeva i Lavova za istraživačku rusku web stranicu The Insider. Njezini kolege su poručili: “Nastavit ćemo izvještavati o ratu u Ukrajini, uključujući izvještaje o ruskimratnim zčočinima kao što je neselektivno granatiranje stambenih područja koje rezultira smrću civila i novinara.”

Baulina, 42, radila je kao producentica za Antikorupcijsku zakladu Aleksandra Navalnog . Napustila je Rusiju nakon što su 2021. vlasti proglasile Zakladu “ekstremističkom organizacijom”.

“Neki novinari su namjerno gađani s jasnom namjerom zastrašivanja cijele profesije, što predstavlja ratni zločin. Na druge se puca u stambenim područjima gdje uglavnom stradaju civili. EFJ je u kontaktu s povjerenstvom moskovskog sustava OESS-a, koje utvrđuje ove ratne zločine. Pozivamo novinare i svjedoke  na suradnju jer ti zločini ne smiju ostati nekažnjeni”, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez .

Uz Baulinu 5 novinara ubijeno je tijekom ruske invazije na Ukrajinu:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!