Rusija pojačava cenzuru

Autor slike: Alexander Nemenov / AFP.

Ruski medijski regulator Roskomnadzor (RKN) objavio je 26. veljače otvaranje istrage protiv brojnih ruskih medija zbog navodnog “širenja lažnih informacija od javnog interesa”. Europska federacija novinara (EFJ) pridružuje se Ruskom sindikatu novinara i medijskih radnika (JMWU) u osudi novog koraka u državnoj cenzuri: RKN ne samo da diktira novinarima koje izvore mogu citirati (samo službeni ruski izvori), već i koje riječi mogu koristiti.

RKN kritizira ciljane medije zbog objavljivanja “informacija o granatiranju ukrajinskih gradova i smrti civila u Ukrajini kao posljedica djelovanja ruske vojske”. RKN je također kritizirao novinare zbog korištenja izraza “napad”, “invazija” ili “rat” za opisivanje ruske oružane agresije u Ukrajini.

Među medijima kojima prijeti odmazda je i stručna publikacija “Žurnalist” zbog objave govora glavnog urednika Nove Gazete i dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova u kojem rat naziva ratom (pogledajte njegovu videoporuku u nastavku).

JMWU osuđuje državnu cenzuru i “ovu orvelovsku atmosferu Ministarstva istine”.

Osim toga, u petak je ruska novinarka Elena Chernenko , koja je vodi odjel za vanjske poslove u dnevnim novinama “Komersant” u Moskvi, isključena iz grupe novinara akreditiranih pri ruskom ministarstvu vanjskih poslova zbog toga što je pokrenula inicijativu otvorenog pisma protiv rata, koje je potpisalo više od 200 ruskih novinara. Ministarstvo ju je isključilo zbog takozvane “neprofesionalnosti”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!