Rusija: 18 novinara uhićeno tijekom prosvjeda protiv rata

Foto: Policijski službenici privode prosvjednike u Sankt Peterburgu 21. rujna 2022. nakon poziva na prosvjed protiv djelomične mobilizacije koju je najavio predsjednik Vladimir Putin.  Olga Maltseva / AFP.

Preko 1.300 ljudi, uključujući 18 novinara, privedeno je u srijedu u Rusiji dok su se u 42 grada diljem zemlje održavali skupovi protiv vojne mobilizacije koju je objavio predsjednik Vladimir Putin. Europska federacija novinara (EFJ) traži oslobađanje građana koji su mirno prosvjedovali kao i novinara koji su pratili prosvjede. Prema neovisnom policijskom promatraču OVD-Info , najmanje 1328 osoba, uključujući 18 novinara identificiranih od strane Neovisnog sindikata novinara i medijskih djelatnika (JMWU), do sada je privedeno diljem zemlje. Većina privednih su žene.

Većina zatočenih novinara nosila je press prsluke i profesionalne novinarske iskaznice. Neki od njih brzo su pušteni, drugi su dobili kazne, novčane i kratke zatvorske kazne. Prema OVD-Info, jednog novinara, Denisa Lipu , policija je pretukla u Moskvi kada je pokazao novinarsku iskaznicu.

Novinar Artem Krieger , koji je uživo javljao za SOTA-Vision, uhićen je, optužen za ometanje prometa i upućen mu je poziv u vojni ured.

“Ovo nije prvi put da smo svjedoci da policija tretira novinare koji prate prosvjede kao same prosvjednike”, rekao je tajnik ureda JMWU-a Andrei Jvirblis . “Ponekad se to može objasniti neznanjem policijskih službenika, ali ovaj put je očita želja da se zataškaju bilo kakve informacije o prosvjedima protiv politike vlasti. Društvo lišeno informativnih kanala nalikuje organizmu čiji su refleksi na bol atrofirani. Takva situacija je smrtno opasna.”

“Ova ciljana uhićenja novinara od strane policije su golema cenzura”, rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever . “Ruske vlasti očito čine sve kako bi sakrile val prosvjeda u Rusiji. Pozdravljamo rad ruskih novinara koji osobno riskiraju kako bi informirali javnost o valu protivljenja ratu u Ukrajini.”

Izvor: EFJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!